Bancherul austriac Julius Meinl, care deţine cele mai mari fabrici de ciocolată din România, vine mâine la Bucureşti

Autor: Mădălina Dediu Panaete 29.09.2015

Julius Meinl al cincilea, proprietarul băncii austriece Meinl, dar şi al celor mai mari două fabrici de ciciolată din România (Heidi şi Kandia), vine mâine la Bucureşti pentru a inaugura o investiţie de aproape 7 milioane de lei în extinderea fabricii Heidi din Pantelimon ( jud. Ilfov). 

Acesta este prima vizita oficială pe care bancherul o face în România de la cumpărarea celor două fabrici - Kandia (2010) şi Heidi Chocolat (2013), însă el a mai vizitat cele două unităţi anterior, conform datelor ZF. 

Aventura familiei Meinl pe piaţa ciocolatei din România începe în 1997, atunci când au intrat în acţionariatul producătorului bucureştean Excelent, dar cea mai importantă afacere se leagă de brandul Kandia, pe care austriecii l-au cumpărat în martie 2003 cu 5,3 milioane de euro, l-au vândut către gigantul britanic Cadbury într-o tranzacţie estimată la 100 milioane de euro şi l-au preluat din nou în 2010 pentru mai puţin de 20 milioane de euro, conform estimărilor de la acea vreme.

Tranzacţia din 2010 a adus şi o constanţă în activitatea austriecilor de pe plan local, aceştia alegând să îşi dezvolte afacerea şi nu s-o vândă cum au făcut anterior. Ulterior, au mai semnat şi alte achiziţii pe plan local, cumpărând brandurile Primola (noiembrie 2011) şi Heidi (decembrie 2012). Ulterior, prin intermediul Heidi Chocolat familia Meinl a cumpărat producătorul de dulciuri şi produse de cofetărie Niemetz din Austria pentru 5,25 mil. euro.

Familia Meinl şi-a clădit averea estimată la 2 mld. euro din comerţul cu cafea încă din vremea Imperiului Habsburgic, pentru ca din 1980 să îşi deschidă propria bancă-Meinl Bank, care a fost punctul de plecare pentru un întreg grup financiar din care face parte şi divizia de investiţii. 

Reputaţia familiei Meinl a avut de suferit în 2009, când moştenitorul Julius Meinl al cincilea a fost acuzat şi închis pentru fraudă. Ulterior el a fost eliberat plătind o cauţiune de 100 mil. euro. Asta nu i-a împiedicat însă să-şi  consolideze afacerea pe plan local. Familia austriacă este cunoscută şi pentru brandul de cafea şi ceaiuri Julius Meinl, care în România a avut afaceri de 21 milioane de lei (4,8 mil.euro).

De cafea se leagă şi intrarea Julius Meinl în România. Povestea Julius Meinl pe plan local începe în urmă cu 90 de ani la Sibiu şi se leagă de produsele din cafea şi ceai. Mai târziu, prin anii ’35-40 austriecii vindeau în cele aproape 40 de magazine din ţară şi lichioruri, vinuri desert sau cognac. Importanţa pieţei locale în strategia de dezvoltarea a familiei Meinl se vede şi din faptul că în 1938 Julius Meinl al II-lea a fost desemnat să conducă compania IULIU MEINL S.A.R. din Bucureşti. În prezent, un alt moştenitor al familiei se află în board-ul Kandia şi Heidi.