Francezii vor fi plătiţi cu 25 de eurocenţi pe kilometru ca să meargă cu bicicleta la muncă

Autor: Bogdan Cojocaru 01.10.2015

Guvernul francez a stabilit la 25 de eurocenţi indemnizaţia pentru bicicliştii care se duc la serviciu pe bicicletă. Acest stimulent este prevăzut în noua lege privind tranziţia energetică, scrie Le Figaro. „Angajatorii care plătesc această indemnizaţie nu vor plăti cotizaţia socială corespunzătoare ei, iar cei care o primesc nu vor plăti impozit pe venit pentru ea”, a explicat ministrul francez al ecologiei Ségolène Royal. Indemnizaţia va avea caracter voluntar.

Guvernul intenţionează, de asemenea, să stabilească baza legală pentru un ajutor de 1.000 de euro acordat gospodăriilor pentru a-şi înlocui sobele, şemineele şi cuptoarele vechi cu modalităţi de încălzire mai performante. Reforma vizează şi agricultura. Din fondurile destinate tranziţiei energetice guvernul va aloca 10 milioane de euro pentru programe de încurajare a folosirii pesticidelor care poluează cel mai puţin.

Francezii vor avea, de asemenea, „certificate de calitate a aerului”, pastile de culori diferite care clasifică vehiculele în funcţie de nivelul poluării. Clasamentul are şapte trepte, pe cea mai înaltă situându-se autovehiculele electrice. Persoanele care au maşini foarte vechi şi poluante nu vor fi obligate să lipească pe parbriz certificatul primit pentru ea. „Nu vrem să stigmatizăm pe nimeni. Iar în mediul rural clasificarea nu ar avea niciun sens”, a explicat Royal.