Ce strategie de investiţii este mai bună la acţiunile Oltchim: cumperi cu gândul la privatizare sau vinzi de teama unui eşec?

Autor: Roxana Pricop 01.10.2015

Revenirea la tranzacţionare a acţiunilor Oltchim readuce în lumina reflectoarelor o companie care a stat în umbră aproape trei ani.

Acţiunile Oltchim (OLT) au revenit ieri la tran­zac­ţionare după doi ani şi opt luni de sus­pen­dare. Combinatul este în continuare în insolvenţă însă cum pla­nul de reorganizare, acceptat de cre­ditori şi confirmat de instanţă, a devenit definitiv săp­tă­mâna trecută, Bursa de Valori Bu­cureşti a permis re­in­­trarea acţiu­nilor OLT în ringul bur­sier.

Cu o capitalizare de peste 100 mi­lioane de lei, Oltchim a de­venit astfel sin­gura com­panie în insolvenţă tranzac­ţionată pe piaţa principală a bursei. Cum nici fondurile de pensii pri­vate şi nici fondurile mutuale nu au voie să investească în companii insolvente, cel mai probabil acţiunile Oltchim vor atrage interesul micilor investitori şi al fon­durilor închise de investiţii cu apetit pentru risc. Free float-ul companiei, adică acţiunile disponibile la tranzac­ţio­nare, este de 12,8% din capital. Statul, prin Ministerul Economiei, deţine pa­chetul de con­trol de 54%, iar grupul ger­­­man PCC are aproa­­pe o treime din acţiuni.