Zece companii trec vineri pe AeRO de pe Rasdaq, piaţă care se desfiinţează în octombrie

Autor: Marius Oncu 01.10.2015

Cele zece companii sunt Moara Cibin Sibiu (MOIB), Iprochim Bucureşti (IPHI), Construcţii Montaj Criseni (CONJ), Electrecord Bucureşti (ELRD), Perla Covasnei Voluntari (PELA), Clujana
Cluj Napoca (CLUJ), Clabucet Estival 2002 Neptun (UCET), CI-CO Bucureşti (CICO), Someta Tasnad (SOTA) şi Vinalcool Argeş Piteşti (VIAG), se arată într-un comunicat al BVB.

Moara Cibin Sibiu este compania cu cea mai mare capitalizare, de 22,64 milioane lei. Compania este controlată de omul de afaceri Constantin Boromiz, prin intermediul grupului de companii Boromir. Astfel, Boromir Ind deţine 48,28% din titlurile Moara Cibin Sibiu, în timp ce Boromir Prod are o participaţie de 20,7%.

În prezent, pe piata AeRO sunt admise la tranzactionare 241 de companii, cu o capitalizare cumulată de 3,73 miliarde lei (844,7 milioane euro).

Pe Rasdaq mai sunt prezente 540 de companii, cu o capitalizare de 2,75 miliarde lei (623 milioane euro).

AeRO este segmentul dedicat acţiunilor din cadrul sistemului alternativ de tranzacţionare al BVB. Acesta este un segment de piaţă dedicat listării companiilor la început de drum, pentru finanţarea proiectelor, creşterea vizibilităţii şi contribuţiei la dezvoltarea mediului de afaceri. Bazată pe sistemul alternativ de tranzacţionare al BVB, existent din 2010, piaţa AeRO, sub un concept reproiectat şi reconstruit, a fost lansată pe 25 februarie 2015.

Piaţa Rasdaq va fi desfiinţată în luna octombrie. Companiile care nu se transferă pe piaţa reglementată sau pe sistemul alternativ vor fi delistate.