Români la festivalul de la Haifa/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica 01.10.2015

A XXI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Caricatură de la Haifa reuneşte sub titlurile „Libertatea cuvântului” şi „Viaţa în oraşele multiculturale” lucrări realizate de caricaturişti din întreaga lume, selecţionate în urma unui concurs desfăşurat în vara acestui an. Festivalul este organizat de Primăria Haifa, cu sprijinul Comisiei Naţionale a Israelului pentru UNESCO, Fundaţiei Haifa, Ministerului Educaţiei din Israel, Asociaţiei Caricaturiştilor Pencom, Asociaţiei Pictorilor şi Sculptorilor din Israel, Asociaţiei Jurnaliştilor din Haifa şi Zona de Nord, Cartunion – Clubul Internaţional al Caricaturiştilor.

Expoziţia poate fi vizionată în perioada 24 septembrie - 5 octombrie 2015 la Haifa Auditorium.

Din România, la această ediţie, Constantin Ciosu a primit Menţiunea Specială a Comisiei UNESCO pentru Israel la categoria „Viaţa în oraşele multiculturale” şi Nicolae Ioniţă a primit Menţiunea Asociaţiei Jurnaliştilor din Haifa şi Zona de Nord la categoria „Libertatea cuvântului”. Festivitatea de premiere a avut loc la 24 septembrie.

Constantin Ciosu a absolvit Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj în 1964. Din anul 1961, desenele şi caricaturile sale au fost preluate de publicaţii internaţionale ca Punch (Marea Britanie), Pardon (Germania), Palante (Cuba), Jez (Iugoslavia), Cartoon&Caricature (Iran), Euro Jeux & GAG (Franţa) şi multe altele. A debutat la saloanele internaţionale de caricatură în 1973, cu un premiu la Gabrovo (Bulgaria). De-a lungul carierei a primit peste 100 de premii internaţionale, dintre care amintim concursurile de la Skopje (Macedonia), Berningan şi Knokke-Heist (Belgia), Taipei şi Hanjing (China), Presov (Slovacia) şi multe altele. Este prezent cu lucrări în colecţia Muzeului Caricaturii de la Basel, precum şi în colecţii particulare din Elveţia şi Belgia. În prezent, trăieşte şi lucrează în Bacău.

Nicolae Ioniţă s-a născut în 1951 în România şi a debutat în 1969 la revista „Urzica”. A participat la peste 150 de expoziţii şi saloane naţionale şi internaţionale de caricatură. Palmaresul său cuprinde peste 10.000 de apariţii cu caricaturi şi ilustraţii în presa românească şi internaţională, 24 de premii naţionale şi 27 de premii internaţionale.