Începe Big Brother-ul energetic. Datele de consum în timp real vor intra în posesia furnizorului de curent. Ce câştigă clientul care nu poate refuza contorul inteligent?

Autor: Roxana Petrescu 03.10.2015
Peste 10.000 de locuinţe din cartierul bu­cureştean Pantelimon-Baicului vor trece anul acesta la contoarele inte­li­gente, aşa-numitele smart meters, circa 31.000 de astfel de dispozitive ur­mând să fie insta­late în zonele de­servite de ita­lienii de la Enel, cel mai mare dis­tri­buitor privat de energie din România, cu peste 2,5 milioane de clienţi în porto­foliu.
 
Consumatorul nu are practic o alegere, înlocuirea vechilor contoare cu noile dispozitive fiind înclusă în Di­rectiva europeană 72/2009 privind re­gulile pieţei de energie, document  prin care se prevede ca, până în 2020, 80% din consu­matorii de energie să fie moni­to­rizaţi prin smart meters.
 
Consumatorul nu a avut de ales nici când i-au fost intro­duse în fac­tură cate­gorii de costuri pre­cum certi­ficatele verzi sau taxa de coge­nerare, doar o treime din ceea ce plăteşte fiind costul energiei pure.