Primii manageri formaţi în capitalism au făcut pasul către antreprenoriat. „Nu m-aş mai întoarce în multinaţională pentru nicio sumă de bani“

Autor: Mădălina Panaete 05.10.2015

Şefii primelor multinaţionale, venite pe piaţa locală în anii ’90, testează businessul pe cont propriu.

Primii manageri daţi de ca­pi­talismul local au început să pună pe picioare busi­nes­suri după ce au condus 10-20 de ani multinaţio­nalele aflate la început de drum în România. Cei mai mulţi au ales să plece în con­sul­tanţa în afaceri pentru a da mai de­parte antre­pre­norilor sau chiar cor­poraţiilor ce au învă­ţat în primele „şcoli“ de business apă­rute după ’90 în România.

„E o trecere oarecum firească - pro­ba­bil că majoritatea celor care au acu­mulat ani mulţi la intensitate mare în ca­drul unei corporaţii îşi doresc acest lu­cru. Vine un moment în cursul ma­tu­rizării profesionale când vrei să alegi tu oa­menii, sistemele, produsele şi ritmul de lucru. Eu am simţit apropierea aces­tui moment încă de mai mulţi ani, dar cir­cumstanţele au permis trecerea abia acum un an“, spune Cristian Rey, ma­na­gerul care a condus timp de 16 ani pro­ducătorul de snackuri Intersnack şi prac­tic a pus România pe harta germanilor.

El este unul dintre managerii ro­mâni care au lăsat multinaţionalele pen­tru a face primul pas către antre­pre­noriat, însă cei mai mulţi şi-au îndreptat aten­ţia către consultanţa în business.

Rey spune că nu consideră că ceea ce face este „propria afacere“.