Donald Trump: Orientul Mijlociu ar fi mai stabil dacă Saddam şi Kadhafi s-ar mai afla la putere

Autor: Ioana Bojan 05.10.2015

Trump a menţionat aceste ţări pentru a face o comparaţie cu eforturile actuale de a-l înlătura de la putere pe preşedintele sirian, Bashar al-Assad.

"Putem înţelege dacă privim la Libia, la ce am făcut acolo, este un dezastru", a declarat Trump pentru postul de televiziune NBC.

"Dacă ne uităm la Saddam Hussein şi Irak, să vedem ce am făcut acolo, este un dezastru. Va fi acelaşi lucru" în Siria, a adăugat el.

Întrebat dacă Orientul Mijlociu ar fi mai stabil cu Kadhafi şi Saddam în continuare la putere, Trump a răspuns: "Sigur că ar fi".

Donald Trump, care este favorit în cursa republicană pentru învestitura în vederea alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2016, a declarat că susţine eforturile ruse de a lupta împotriva militanţilor din cadrul grupării Stat Islamic, chiar dacă Rusia îl susţine pe al-Assad.

Trump a declarat săptămâna trecută că Bashar al-Assad ar putea fi înlocuit de un lider mai rău dacă ar fi înlăturat de la putere.

Casa Albă se opune atât grupării Stat Islamic, cât şi lui al-Assad, pe care îl acuză de atacuri asupra civililor care au radicalizat opoziţia. Preşedintele Barack Obama a avertizat Rusia vineri că operaţiunea sa din Siria va atrage Moscova într-o "mlaştină".