Două avioane turceşti F-16, "hărţuite" la frontiera cu Siria de un MiG-29 neinscripţionat

Autor: Valentin Vidu - Mediafax 05.10.2015

'Două avioane de tip F-16 au fost hărţuite de un avion (de tip) MiG-29 - a cărui naţionalitate nu a putut să fie identificată - timp de cinci minute şi 40 de secunde", a anunţat luni armata turcă într-un comunicat.

Incidentul a avut loc duminică, precizează aceeaşi sursă.

Avioane turceşti de vânătoare de tip F-16 au interceptat sâmbătă un avion rusesc de luptă în spaţiul aerian turc, la frontiera siriană (sud-est), obligându-l să se întoarcă din drum, a anunţat luni, anterior, Ministerul turc de Externe.

Ambasadorul Rusiei la Ankara a fost convocat, iar autorităţile turce i-au transmis un "protest puternic", se arată într-un comunicat.

Ankara a cerut totodată Moscovei să "evite o repetare a acestui incident" şi a subliniat că, altfel, "Federaţia rusă va fi considerată rsponsabilă de orice eveniment nedorit" care ar putea avea loc.

Ministrul turc de Externe Feridun Sinirlioglu l-a sunat pe omologul său Serghei Lavrov şi i-a transmis acest punct de vedere, precizează ministerul.

Şeful diplomaţiei turce urma să discute despre acest incident cu secretarul general al NATO.

Regimul islamo-conservator turc se opune participării Rusiei la războiul din Siria.

Campania aeriană a Rusiei în Siria este "inacceptabilă", a declarat duminică preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, subliniind că Moscova comite "o gravă eroare".

Rusia şi Turcia - o ţară membră NATO şi aliată a coaliţiei internaţionale care efectuează atacuri aeriene împotriva grupării Statul Islamic (SI) în Siria - au poziţii divergente cu privire la Siria încă de la începutul conflictului sirian, în 2011.

Ankara cere plecarea de la putere a lui Bashar al-Assad, care beneficiază de susţinerea neclintită a Moscovei.