Paradisul din inima Europei considerat cea mai bună ţară în care să locuieşti

Autor: Greta Bogdan 06.10.2015

Mica ţară fără ieşire la mare, Luxemburg, se învecinează cu Franţa, Germania şi Belgia, este recunoscută în acelaşi timp ca fiind un  “paradis fiscal” pentru marile companii şi are multe avantaje de oferit populaţiei, scrie Business Insider. 

Suprafaţa totală a ţării este de 2,586 km pătraţi şi, potrivit ultimelor cifre din acest an, ţara are o populaţie de 562.958 locuitori.

Luxemburg are o politică stabilă în ceea ce priveşte pârghiile economice şi este pe locul nouă în topul celor mai puţin corupte ţări din lume.

Timp de 19 ani, până în 2013, ţara a fost condusă de Jean-Claude Juncker, actualul Preşedinte al Comisiei Europene.

1. Unul dintre avantajele acestei ţări este chiar poziţionarea pe hartă.

Situată în vestul Europei, aceasta oferă uşor accesul către alt oraşe mici sau mari din Europa.

Luxemburg are şi câte 9 zboruri spre Londra în unele zile, metropola care se află la doar o oră de zbor distanţă. Paris se află la mai puţin de o oră distanţă de Luxemburg, dacă traseul este parcurs cu trenul de mare viteză TGV. De asemenea, Luxemburg se află la trei ore distanţă cu trenul de Bruxelles şi la două ore de Berlin.

2. Castelele se află peste tot în această ţară

Majoritatea castelelor sunt localizate în nordul ţării, iar cele mai importante dintre ele sunt Vianden, Clervaux şi Bourscheid.

3. Luxemburg este un oraş unic 

Chiar dacă nu are unul dintre cele mai creative nume, capitala ţării este un exemplu ideal  de juxtapunere între nou şi vechi, precum şi între natural şi creaţia omului.

Construit în timpul Evului Mediu, centrul oraşului este plin de clădiri mici şi vechi, care amintesc de trecutul medieval.  Valea situată în mijlocul oraşului este traversată de un râu înconjurat de verdeaţă.

4. Există o varietate de culturi cu care poţi interacţiona

Fiind deja o excepţie în multe privinţe, ţara uimeşte şi în ceea ce priveşte imigranţii. Din totalul populaţie de peste 560.000 de locuitori înregistrată la începutul anului 2015, aproape 46% este reprezentată de imigranţi.

Acest lucru îi permite ţării să fie căminul mai multor culturi, în ciuda suprafeţei sale mici.

Portughezii reprezintă 16% din totalul populaţiei  Luxemburg-ului, fiind una dintre naţionalităţile predominante. Urmează francezii şi italienii. Majoritatea celorlalţi imigranţi sunt tot din Europa.

5. Parlez-vous Français? Sau preferaţi engleza?

Majoritatea populaţiei din Luxemburg vorbeşte mai multe limbi, pe lângă luxemburgheză, respectiv germană, franceză sau engleză, care sunt studiate şi în şcolile de stat din această ţară.
Astfel, atât timp cât vorbeşti una dintre aceste limbi poţi să treci de partea luxemburghezilor, care vor aprecia efortul tău în cazul în care vei dori să le înveţi limba, la fel ca cei 300.000 de alţi oameni care au făcut deja acest lucru.

6.  Mâncarea “world-class”

Quetschentaart, o tartă de fructe, este una dintre specialităţile culinare ale Luxemburg-ului.

Centrele culturale ale ţării pun accentul pe mâncare şi băutură, iar capitala este oraşul cu cele mai multe restaurant Michelin per capita din lume.

Pe lângă acestea, Luxemburg găzduieşte şi alte bucătării care o fac renumită.

7. Un loc în care este uşor să deţii un business

Deşi este o ţară mica, Luxemburg găzduieşte un număr mare de companii. Printre cele mai cunoscute se află ArcelorMittal, Cargolux, dar şi RTL Group. În sectorul financiar, unele dintre cele mai importante instituţii sunt BCEE (Banque et Caisse d’Épargne de l’État), cotată ca fiind pe locul nouă în topul celor mai sigure bănci din lume, KBL European Private Bankers şi Kulczyk Investments.

Alte mari companii din Europa au sediul aici datorită “relaxării fiscale” pentru care Luxemburg este cunoscută.