„Imperiul“ yuanului a ajuns la graniţele României

Autor: CătăIina Apostoiu 06.10.2015
În contextul eforturilor de a-şi inter­naţionaliza moneda locală şi de a convinge în ultimă instanţă Fondul Monetar Internaţional să accepte yuanul ca monedă de constituire a rezervelor, China deschide centre de clearing pentru yuan în din ce în ce mai multe capitale europene.

Recent, Bank of China a dechis un centru de clearing pentru yuan în capitala Ungariei, Budapesta, scrie Budapest Business Journal. Astfel de centre asigură infrastructura necesară pentru derularea tranzacţiilor în yuani în afara Chinei.

Premierul ungar Viktor Orban a declarat că centrul de clearing va întări cooperarea dintre cele două ţări, adăugând că un „nou Drum al Mătăsii“ între China şi Ungaria, cât şi întreaga Europă Centrală, ar putea fi creat.

Luna trecută, ministrul britanic de finanţe George Osborne declara că Londra va deveni cel mai important centru de tranzacţii pentru yuan din afara Asiei în urma unui acord semnat de acesta în timpul unei vizite în Beijing.

Potrivit acordului, banca centrală a Chinei va emite obligaţiuni pe termen scurt în yuani în Londra, prima dată când face un astfel de pas în afara Chinei, conform The Independent.

„Vreau ca Marea Britanie să devină cel mai important centru occidental pentru tranzacţiile în yuani“, declara Obsborne.

La începutul acestui an, banca centrală a Elveţiei anunţa că a încheiat un acord cu banca centrală a Chinei privitor la operaţiuni de clearing în Elveţia pentru tranzacţii în yuani, potrivit Reuters. „Acordul va promova utilizarea de către întreprinderi şi instituţii financiare în tranzacţii cross-border şi va facilita comerţul şi investiţiile bilaterale“, se arăta într-un comunicat al băncii centrale elveţiene.

„Suntem dispuşi să facem din Elveţia unul din centrele noastre de business offshore“, declara premierul chinez Li Keqiang la acea vreme. Potrivit acestuia, China este hotărâtă să se deschidă din ce în ce mai mult în faţa altor pieţe şi intenţionează să-şi con­tinue reformarea serviciilor financiare şi a pieţei valutare.

Recent, analiştii elveţieni au afirmat că au o poziţie pozitivă cu privire la recenta devalorizare a yuanului. Fluctuaţiile recente ale monedei chineze şI volatilitatea de pe piaţa de acţiuni a acestei ţări nu vor sta în calea visului Elveţiei de a devein un centru de trading pentru yuan, au susţinut aceştia.

Până de curând, tranzacţiile în moneda chineză au fost practic imposibile în afara celor derulate de marile companii europene care sunt capabile să implice banca centrală a Chinei într-un accord, potrivit Reuters.

Banca centrală a Chinei a ales deja Sydney, Seoul, Paris, Luxembourg, Londra, Frankfurt, Singapore şI Hong Kong ca centre globale pentru tranzacţiile cu yuani.

În ultimii ani, China a promovat utilizarea yuanului pentru tranzacţii comerciale şI investiţii, cât şI ca monedă de constituire a rezervelor pentru a diminua riscurile valutare pentru companiile chineze şI a ataca dominaţia globală a dolarului American pe termen lung.