Ministrul energiei Andrei Gerea: Hidroelectrica ar putea fi listată de-abia în 2017

Autor: Alina Oprea 06.10.2015
Hidroelectrica ar putea ieşi din insol­venţă în prima parte a anului viitor şi să fie lis­tată pe bursă în 2017, dar listarea „merge înainte”. Mai multe fonduri americane de in­ves­tiţii şi companii de consultanţă sunt inte­re­sate de listarea producătorului de energie la bursă.

„Important este să dăm un semnal că vrem să mergem mai departe cu listarea. Partenerii noştri ne întreabă dacă mai avem de gând să listăm, inclusiv la CE Oltenia. Eu aş vrea ca la momentul din care (Hidroelectrica – n.red.) iese din insolvenţă să se facă o analiză clară a drumului care trebuie urmat, să vedem cum stăm cu procesul, să se încheie procesele cu băieţii deştepţi şi aşa mai departe. Sigur, anumite pregătiri pot fi făcute, dar rămâne de văzut, nu aş vrea să ne grăbim să anunţăm, să ne trezim după aceea că facem paşi înapoi“, a declarat ieri ministrul energiei Andrei Gerea.

Intenţia guvernului de a scoate pe bursă o parte din acţiunile pe care le deţine la com­pa­niile din energie nu mai este atât de clară ca în trecut.

Recent Gerea a spus că guvernul nu are in­tenţia acum de a înstrăina cele 20 de pro­cente pe care le mai deţine la Petrom. Întrebat ieri dacă Hidroelectrica ar putea fi listată la bursă în 2017, Gerea a răspuns afirmativ. Hidro­electrica a anunţat ieri că mai multe fon­duri americane de investiţii şi companii de consultanţă sunt interesate de listarea producătorului de energie la bursă.

La finele lunii septembrie Gerea a anunţat că discuţiile privind eventuala listare a Complexului Energetic Oltenia (CEO) la bursă ar putea fi reluate în primăvară, iar în ceea ce priveşte Hidroelectrica operaţiunea nu poate avea loc cât timp compania este în insol­venţă.

Autorităţile s-au angajat faţă de FMI să listeze CE Oltenia şi Hidroelectrica, însă au amânat lansarea ofertelor publice în condiţiile în care prima companie s-a confruntat cu difi­cultăţi în privinţa producţiei şi vânzării elec­tricităţii şi urmează să treacă printr-un proces de restructurare şi reorganizare, iar cea de-a doua a reintrat în insolvenţă, la începutul anului trecut.

Hidroelectrica a înregistrat în primul semestru un profit record de 725 de milioane lei, cu 42% mai mare decât cel înregistrat în perioada similară a anului trecut. Cifra de afaceri aferentă primului semestru a crescut cu aproape 300 milioane lei comparativ cu primele 6 luni ale anului 2014 şi a ajuns la 1,85 miliarde lei.

Pe de altă parte, Gerea a acuzat ieri faptul că furnizorul şi distribuitorul de energie Electrica (EL) nu a utilizat fondurile atrase prin listarea pe bursele de la Bucureşti şi Londra.

„Ideea este că atunci când facem astfel de listări să nu le facem doar de dragul de a le face. Şi statul să aibă ceva de câştigat, să avem un preţ bun pe acţiunile pe care le vindem şi să folosim banii. Uitaţi-vă la Electrica, se stă de un an de zile, se doarme pe banii ăia, nu s-a făcut nimic.” El spune că esenţa acestor listări este asigurarea finanţărilor pentru investiţii.

Oferta de vânzare pe bursă a 51% din acţiunile Electrica a avut loc în iunie 2014, compania strângând din piaţă o sumă record, de aproape 2 miliarde de lei (443 mil. euro). Acţiunile companiei au fost listate în paralel la Bursa de Valori Bucureşti şi la cea de la Londra.

 

Ce a mai spus Gerea

- Memorandumul cu investitorii chinezi, care stă la baza contractului pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, ar putea fi semnat în luna noiembrie, astfel încât construcţia celor două unităţi să înceapă în termen de doi ani.

- Redevenţele miniere vor creşte, însă cele petroliere pentru zonele de offshore ar putea să scadă, întrucât aceste activităţi presupun investiţii extrem de ridicate.

- Dorim ca pe viitor să ne bazăm pe un mix energetic complex: hidro, nuclear, cărbune, petrol gaze, energie regenerabilă. Politica noastră energetică să fie bazată pe conceptele de securitate şi de independenţă energetică.