Comisia Europeană a oprit acţiunea de infringement împotriva României pentru proiectul de amenajare a plajei Sulina

Ziarul Financiar 06.10.2015

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (ARBDD), în 24 septembrie, Comisia Europeană a adoptat "decizia de clasare a acţiunii în cauza 2010/4024 - acţiune în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor având ca obiect aplicarea incorectă a prevederilor Directivei 92/43/CE ( Directiva Habitate)".

Sursa citată arată că, în urmă cu aproape cinci ani, Comisia Europeană a declanşat procedura împotriva României pentru aplicarea incorectă a directivei europene privind conservarea habitatelor naturale, a speciilor de floră şi de faună, ca urmare a proiectului de amenajare a plajei Sulina realizat de Ministerul Turismului de la acea vreme.

Astfel, Comisia Europeană a solicitat României să clarifice problema proiectului de amenajare a plajei Sulina, care a fost contestat de organizaţiile nonguvernamentale de mediu şi prin care în zona respectivă erau construite mai multe clădiri uşoare din lemn.

CE a considerat, la acea vreme, că existau deficienţe în privinţa studiului de impact asupra mediului, iar din această cauză a solicitat României refacerea acestui studiu şi stabilirea exactă a problemelor generate de proiectul în discuţie.

"România a prezentat Comisiei Europene studiile şi rapoartele prin care s-au detaliat măsurile care au fost luate la plaja Sulina în vederea protejării habitatelor strict protejate şi ca urmare a angajamentului asumat în privinţa conformării ex-post, Consiliul Judeţean Tulcea, în calitate de beneficiar al proiectului, a comandat un studiu de evaluare adecvată care a cuprins analizarea ponderii habitatelor pe o suprafaţă mult extinsă faţă de cea alocată proiectului. Studiul a fost realizat de Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării şi a fost discutat şi aprobat de o Comisie special constituită din specialişti în domeniu", mai arată ARBDD.

În urma analizării acestor studii şi rapoarte, Comisia Europeană a decis clasarea acţiunii de infringement.

Proiectul de amenajare a plajei din Sulina a fost propus de Consiliul Judeţean Tulcea şi finanţat de Ministerul Turismului, condus atunci de Elena Udrea.