Gonit pentru că a vrut mai multă putere, „Lordul Negru“ se întoarce la Volkswagen

Autor: CătăIina Apostoiu 06.10.2015

La o zi după ce boardul Volkswagen, pro­ducător auto şi cea mai mare companie a Germaniei, a încercat să-şi spele păcatele forţându-l pe CEO-ul Martin Winterkorn să demisioneze în mijlocul uriaşului scandal al emisiilor toxice, fostul preşedinte al acesteia, Ferdinand Piech, intra triumfător pe porţile fabricii din Wolfsburg în Bentley-ul său roşu strălucitor condus de soţia sa, Ursula.

Revenirea lui Piech, în vârstă de 78 de ani şi unul dintre cei mai mari acţionari ai VW, reprezintă o turnură dramatică după demisia neaşteptată a acestuia din poziţia de preşedinte al consiliului de supraveghere în aprilie în urma unui „război al stelelor“ pentru putere pierdut cu Winterkorn.

Unii insideri văd în revenirea fostului preşedinte un semn clar că „patriarhul“ companiei s-a întors din exilul austriac şi că îşi exercită din nou din spatele scenei influenţa asupra mersului companiei, scrie The Wall Street Journal.

În ultimele săptămâni, în interiorul VW a avut loc un transfer de putere care conferă influenţă sporită familiei lui Piech. Acest lucru ar putea duce la apariţia unor tensiuni cu Saxonia Inferioară, care deţine 20% din acţiunile cu drept de vot ale VW şi unde compania este cel mai mare angajator din sectorul privat, cât şi cu sindicatele IG Metall, care se tem că în urma slăbirii poziţiei statului în boardul VW companiei germane îi va fi mai uşor să reducă numărul locurilor de muncă.

Influenţa lui Piech va fi întărită odată cu numirea lui Hans Dieter Potsch ca succesor al acestuia. Pe 25 septembrie, un alt apropiat al lui Piech, şeful Porsche Matthias Muller, era desemnat drept noul CEO al VW. Potsch şi Muller sunt veterani ai companiei având relaţii strânse cu Piech şi vărul acestuia Wolfgang Porsche, al  cărui holding de familie deţine o majoritate din acţiunile cu drept de vot ale VW.

Ca director financiar al VW, Potsch a jucat un rol crucial în paşii către restructurare făcuţi în ultima vreme şi în stabilirea ţintelor de profit.

Potrivit lui Potsch, scandalul în care este acum implicată VW a scufundat compania „într-o criză care-i ameninţă însăşi existenţa“. Totuşi, acesta se declară încrezător că VW va supravieţui celei mai grave crize din istoria sa de 78 de ani.

„Este vorba de cultura noastră. Pentru mine, noua structură corporatistă reprezintă primul pas şi o bază pentru modernizarea Volkswagen“, a declarat Potsch.

Schimbările ce au loc vor duce la îndeplinire visul lui Piech de a plasa VW, cu venituri de 202,5 miliarde de euro şI profit operaţional de 12,7 miliarde de dolari în 2014, sub controlul clar al familiei.

„Familia Porsche-Piech va exercita o influenţă sporită în cadrul companiei pe viitor“, a declarat o persoană apropiată boar­dului de supraveghere al VW.

Stephan Wril, premierul Saxoniei Inferioare şI membru al consiliului de supraveghere, ar putea fi un aliat al familiei în cursa pentru voturi, însă acesta ar putea deveni la fel de bine un opozant redutabil al acesteia dacă va simţI că interesele Saxoniei sunt ameninţate, spun analiştii.

Chiar în ziua revenirii lui Piech, holdingul de familie Porsche Automobil Holding şi-a majorat deţinerea în VW, achiziţionând 4,4 milioane din acţiunile cu drept de vot ale VW. În urma achiziţiei, holdingul deţine 52,2% din capitalul cu drept de vot şI 32,4% din capitalul subscris al companiei.