Deputaţii au respins propunerea ca pragul la SIF-uri să fie decis de acţionari în AGA

Autor: Roxana Pricop 08.10.2015

Deputaţii din Comisia de buget şi finanţe au respins în şedinţa de marţi 6 octombrie pro­punerea adusă la Ordonanţa de Urgenţă 90/2014 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 297/2004 privind piaţa de capital, sus­ţi­nută de Coaliţia pentru Dezvoltarea Ro­mâ­niei, de a lăsa acţionarii să decidă în AGA dacă menţin sau elimină pragul de deţinere la SIF-uri.

Cele cinci SIF-uri dispun de o avere cu­mu­lată de aproape 7 miliarde de lei, plasată în ac­ţiuni Erste Bank, Banca Transilvania, BRD, ale companiilor din energie, firme de turism, însă investitorii nu pot deţine mai mult de 5% din acţiunile SIF-urilor.

Speranţele investitorilor de majorare a pra­gului de deţinere au crescut în octombrie anul trecut, când Ministerul Finanţelor a supus dez­baterii publice un proiect  de lege prin care eli­mina pragul de deţinere la SIF-uri. Proiectul de lege a fost însă modificat de minister după doar câteva săptămâni.

Din următoarele va­riante supuse dezbaterii publice a fost scoasă pre­vederea privind eliminarea pragului. Mi­nisterul Finanţelor nu a comunicat care au fost motivele acestei excluderi. A fost însă păstrată propunerea de majorare de la 5% la 20% din capital a pragului de deţinere la operatorii bursieri, care a şi intrat în vigoare de la 9 ianuarie 2015, fiind aprobată prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului numărul 90/2014.

Însă Coaliţia pentru Dezvoltarea Ro­mâniei a trimis la Parlament  o propunere prin care a cerut ca acţionarii SIF-urilor să decidă în AGA dacă menţin pragul, îl majorează sau îl elimină.

„Propunerea Coaliţiei pentru Dezvoltarea României nu a fost aprobată de Comisia de buget a Camerei Deputaţilor, însă deputaţii au stabilit că ridicarea dreptului de preferinţă al acţionarilor de a subscrie la majorările de capital prin aport în natură să fie hotărâtă în adunarea generală extraordinară a acţio­na­rilor, la care participă acţionari reprezentând cel puţin 85% din acţionari, iar la vot este necesară o majoritate de 75%“, a spus Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF, prezent la dezbaterile de marţi din Comisia de buget.

Preşedintele Comisiei de buget, deputatul Ştefan Viorel, nu a putut fi contactat ieri de ZF.