Clasici moderni la Litera (II)/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica 08.10.2015

Clasici moderni Litera pune laolaltă scriitori moderni ale căror opere au devenit deja repere clasice. Cele mai importante, mai provocatoare, mai emoţionante, mai revoluţionare opere din ultimii 125 de ani – cărţi care vor continua să fie citite de la o generaţie la alta.Am mai scris despre această colecţie în această rubrică, acum prezentăm ultimele apariţii.



William Golding – Moştenitorii. Traducere din limba engleză de Adriana Bădescu

Autorul romanului „Împăratul muştelor”, laureat al premiului Nobel în 1983, propune în această carte, „Moştenitorii” (al doilea său roman, din 1955), o reconstituire uimitoare a lumii pierdute a omului cavernelor şi o viziune înfricoşătoare asupra zorilor unei ere noi. Romanul este o dramă de familie, petrecută în vremuri atât de îndepărtate, încât nici nu se inventase familia. Romanul a fost preferatul autorului. Întrebarea lui Golding: ce s-a întâmplat atunci când omul de Neanderthal s-a întâlnit cu primii reprezentanţi ai lui Homo sapiens şi cum cei din urmă au ieşit victorioşi din confruntare. Dar homo sapiens este de la început vicios.

 

Virginia Woolf – Noapte şi zi. Traducere din limba engleză de Veronica Focşeneanu

Al doilea roman al celebrei britanice, apărut în 1919, e desprins din tradiţia realismului şi examinează relaţiile dintre iubire, căsătorie, fericire şi succes. Destinată unei vieţi de familie, Katherine Hilbery este logodită cu scriitorul William, iar perspectiva căsătoriei îi bucură pe părinţii ei. Dar Katherine e iubită şi de Ralph Denham, un avocat modest. Romanul mai vorbeşte despre dreptul la muncă şi la vot al femeilor, despre compatibilitatea dintre iubire şi căsătorie, pune în discuţie necesitatea căsătoriei pentru atingerea fericirii. Un roman în care coabitează patru voci – Katherine, Mary, William şi Ralph, autoarea împărţind aproape egal acţiunea între ele.