Îngenuncheată de datorii, RADET Bucureşti se transformă din regie în societate comercială

Ziarul Financiar 09.10.2015

Consiliul de Administraţoe al Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) care distribuie apa caldă şi căldura în Bucureşti a avizat documentele necesare transformării regiei în societate comercială. „Documentele vor fi înaintate Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) spre aprobare“, a informat regia.

Premierul Victor Ponta a declarat, în urmă cu o săptămână, că se va întâlni cu primarul interimar al Capitalei şi va discuta despre RADET, precizând că Guvernul poate acorda sprijin pentru asigurarea agentului termic în Bucureşti, dar că soluţia la această problemă o reprezintă o decizie a CGMB. RADET are probleme majore din cauza datoriilor – 3,5 miliarde de lei către Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) care deţine centralele de încălzire a agentului termic.

La rândul său, ELCEN are datorii către furnizorii de gaze de 500 mil. lei. ELCEN a anunţat că societatea organizează o licitaţie publică pentru a lua un credit de 150 de milioane lei pentru a putea achita din datoriile pe care le are către furnizorii de gaze Romgaz, GDF SUEZ Energy România (Engie), Transgaz şi OMV.

Potrivit conducerii ELCEN, în perioada 2009 - 2015 RADET a acumulat noi datorii, deşi în Bucureşti gradul de încasare de la populaţie este de peste 90%, fiind cel mai ridicat nivel din ţară. Bugetul municipiului Bucureşti nu a fost niciodată gândit să acopere integral subvenţia pentru energia termică livrată populaţiei, conform ELCEN. 

Pentru 2015, Consiliul General al PMB a aprobat cu titlu de „subvenţie“, reprezentând diferenţa de preţ la energia termică livrată populaţiei, doar suma de 570,4 milioane lei, faţă de 720 milioane lei, cât a fost fundamentat de RADET.