Numărul creditelor în franci elveţieni a scăzut cu 19% în S1

Autor: Claudia Medrega 09.10.2015
Numărul creditelor în franci elveţieni a scăzut în primul semestru cu 19%, iar tendinţa s-a intensificat în ultimele luni, reducerea numărului de contracte datorându-se în principal „măsurilor de conversie a acestor credite în altă monedă, precum şi rambursării creditelor, scoaterii în afara bilanţului şi externalizării acestora“, susţine BNR.
 
Tensiunea românilor cu credite în franci elveţieni a atins în prima parte a anului cote alarmante după ce cotaţia a spart, în premieră, pragul de 4 lei/franc elveţian. Francul a început raliul în ianuarie, cotaţia dintre leu şi moneda elveţiană atingând valori record după ce banca centrală a Elveţiei a renunţat la plafonul de 1,2 franci pentru un euro.
 
Francul elveţian a crescut atunci cu peste 20% în numai câteva zile, iar cursul a atins un vârf de aproape 4,6 lei/franc elveţian în a doua jumătate a lunii ianuarie. Ulterior, cotaţiile au scăzut spre 4 lei/franc elveţian. Debitorii în franci suportaseră deja o apreciere a monedei elveţiene cu 60% la începutul crizei, iar mulţi au ajuns să plătească rate duble faţă de cele iniţiale.