SUA vs. Rusia: un „război” în imagini şi în cifre

Autor: Maria Tufan 11.10.2015

Amplificarea conflictului sirian, cauza celui mai mare val de imigranţi din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial, a fixat pe agenda politică a celor mai mari puteri din lume un nou obiectiv: oprirea războiului din Siria. Întâlnirile şi discuţiile de multe ori în dezacord ale celor mai influenţi lideri politici de la nivel global au condus, în ultimele două săptămâni, spre unul dintre cele mai acide schimburi de replici dintre Statele Unite şi Rusia. Plasându-se din nou de părţi diferite ale baricadei, consensul la care cele două state întârzie să ajungă aminteşte de ceea ce a luat sfârşit în urmă cu prea puţin timp pentru a apărea din nou – Războiul Rece.

Dar cum arată în imagini şi în cifre cele mai puternice forţe militare ale lumii?

Cu o populaţie care depăşeşte 320 milioane de oameni, din care aproximativ 146 milioane forţa bărbătească, Statele Unite ale Americii ocupă prima poziţie în topul puterilor militare din întreaga lume, potrivit datelor statistice furnizate de globalfirepower.com  Pe locul doi al aceluiaşi clasament, Rusia vine cu o forţă bărbătească de circa 70 milioane, numărul total al populaţiei ajungând la puţin peste 142 de milioane. Dintre aceştia, capacităţile fizice necesare serviciului sunt deţinute de 120 de mil. de bărbaţi americani, în vreme ce în Rusia, apţi pentru înrolare ar fi doar 47 de milioane.  Anual, peste 4 mil. de tineri americani ajung la vârsta înrolării, în acelaşi timp în fosta Uniune Sovietică crescând suficient doar 1,3 mil. de tineri.

SUA conduce şi în clasamentul personalului militar activ, în prezent numărul acestuia ajungând la 1,4 mil. de oameni. În Rusia însă, armata are înregistrate circa 770 de mii de persoane. Cu toate acestea, numărul rezerviştilor ruşi ajunge la aproape 2,5 mil. pe când americanii au în rezervă doar 1,1 mil. de persoane.  

Flota aeronavelor americane are în prezent circa 14.000 de aparate de zbor, iar flota rusească numără 3500. În aceasta categorie intră atât avioanele cât şi elicopterele, toate fiind împărţite la rândul lor în aeronave de atac, de antranement, de luptă, de survolare sau de transport. Dacă în aer americanii par a fi câştigători, lupta pe uscat şi pe apă este strânsă.

 Cele mai bune echipamente

Elicoptere de atac

USA- AH-64 Apache Longbow – foto

Rusia- Mil Mi 24- foto

 

Aeronave de luptă

USA: Northorp F5E tiger – foto

Rusia: Mikoyan MIG 35- foto

 

Bombardiere

USA: Northrop Grumman B-2 Spirit- foto

Rusia:    Tupolev Tu-160 Blackjack- foto

Antrenament

USA:  Boeing / BAE Systems Goshawk foto

Rusia:  Yakovlev Yak-130 foto

                           

Vehicule blindate rezistente la teren minat

SUA: Timberwolf

Rusia: KamAZ-63969

Aruncător de rachete

SUA:    M142 HIMARS

Rusia:   9A52-4 Tornado

Portavioane

USA: Ford class

Rusia: Kuznetsov class

Submarine

USA: OHIO class

Rusia:  Borei class

Arme de asalt (assault riffles)

SUA: M16

RUSIA: AK 103