Adio paradisuri fiscale pentru multinaţionale

Autor: CătăIina Apostoiu 12.10.2015

Miniştrii de finanţe ai celor mai mari economii ale lumii au convenit să modifice reglementările în ceea ce pri­veşte impozitarea profiturilor compa­niilor şi au avertizat multinaţionalele că nu-şi mai pot folosi dimensiunile şi prezenţa internaţională pentru a evita plata taxelor, relatează Financial Times.

Sub noile reglementări, companiilor de talia Starbucks, Amazon şi Google le va fi mai dificil să-şi concentreze profiturile în ţări cu impozite scăzute şi în paradisuri fiscale. Modificarea promite să ducă la atragerea a până la 250 de miliarde de dolari pe an sub formă de venituri fiscale suplimentare, potrivit Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Angel Gurria, şeful OCDE, orga­nizaţie ce reuneşte în majoritate ţări bo­gate şi care a trasat noile reglementări, a declarat că a venit vremea „să re­câştigăm încrederea cetăţenilor noştri“ şi să „trecem la următoarea fază care constă într-o trilogie bine definită: implementare, implementare, imple­mentare“.

Planul de combatere a evaziunii fiscale la nivelul sectorului corporatist a fost realizat de peste 60 de guverne, aceasta reprezentând prima modificare a reglementărilor privitoare la impo-zitarea profiturilor companiilor din aproape un secol.

Noile reguli sunt menite să spo­rească transparenţa şi să restricţioneze utilizarea paradisurlor fiscale, fiind punctul final al unui proiect in-ternaţional lansat cu doi ani în urmă de guvernele G20 ca reacţie la nemulţumirea stârnită de evitarea taxelor de către companii.

Miniştrii de finanţe ai celor mai mari economii speră că noile reguli vor avea drept efect o creştere a veniturilor fiscale în ţările naţionale şi că acestea vor obliga companiile să plătească taxele datorate.

Întrebaţi dacă vor demisiona în cazul în care nu vor fi implementat noile reglementări la nivel local în decurs de un an, miniştrii de finanţe nu au dat un răspuns clar, însă au insistat cu toţii că au propriile metode de a determina companiile să-şi plătească taxele.

Deşi multe guverne au luat deja măsuri menite să combată evaziunea fiscală la nivelul multinaţionalelor, există îndoieli privitoare la cât de uniform vor fi măsurile implementate.