Guvernul Ponta continuă cu generozităţile: Salariile personalului din învăţământ - profesori şi personal salarial - vor fi majorate cu 15% de la 1 decembrie

Autori: Iulian Anghel , Alice Draghici 13.10.2015

Mizând pe faptul că bugetul este pe excedent, cu un plus 0,9% din PIB la opt luni (6,5 mld. lei) guvernul anunţă că va majora salariile profesorilor cu 15% din decembrie, alte majorări salariale urmând să fie făcute începând cu anul viitor, în urma aplicării noii legi a salarizării unitare.

Economiştii nu contestă că salariile profesorilor sunt mici, dar atrag atenţia că ritmul în care guvernul majorează cheltuielile bugetului cu salariile poate deveni periculos pentru echilibrul bugetar. Salariile profesorilor au mai crescut anul acesta cu 10%, iar ale personalului nedidactic cu 12%. La opt luni, cheltu­ielile de personal în bugetul general consolidat au fost cu 5,5% mai mari (un plus de 1,7 mld. lei) comparativ cu primele opt luni din 2014. Din octombrie salariile personalului medical au fost majorare cu 25%, iar mulţi economişti susţin că ritmul de creştere a acestora nu va putea fi susţinut fără dezechilibrarea bugetului şi majorarea peste limitele rezonabile a deficitului bugetar. Guvernul mizează pe încasările mai bune la buget, dar excedentul bugetar la opt luni nu este dat doar de încasări mai bune, ci de restrân­gerea cheltuielilor de investiţii. La opt luni s-au făcut cu un miliard de lei mai puţine cheltuieli de capital (investiţii din buget) comparativ cu perioada similară a anului 2014, an care a fost oricum unul dintre cei mai zgârciţi cu investiţiile din ultimii nouă ani.

Prin urmare, în vreme ce în anul în curs cheltuielile de personal cresc, 2015 poate deveni cel mai prost an pentru investiţiile statului din ultimii 10 ani. Salariile personalului din învăţământ vor fi majorate cu 15% începând cu data de 1 decembrie, a anunţat ieri după negocierile cu sindicatele, ministrul educaţiei Mihai Cîmpeanu, precizând că de această creştere vor beneficia 304.000 de persoane - cadre didactice şi personal auxiliar.

„Am convenit ca după ce s-au acordat creşteri salariale de 10% pentru personalul didactic şi didactic auxiliar, 5% în martie şi 5% în septembrie, după ce s-au acordat creşteri de 12% pentru personalul nedidactic, în luna august, să se mai acorde în acest an, începând cu 1 decembrie, o creştere de 15% pentru tot personalul din învăţământ - didactic, didactic auxiliar şi nedi­dactic“, a declarat ministrul educaţiei. Mihai Cîmpeanu a precizat că după această ultimă majorare de 15% se ajunge la o creştere medie a salariilor din învăţământ cu 26,7% în acest an.

El a mai spus că efortul bugetar pentru aceste ultime majorări salariale este de 1,7 miliarde de lei pentru cei peste 304.000 de angajaţi din educaţie.

„Este vorba despre 221.000 de angajaţi personal di­dactic şi auxiliar, la care se adaugă 53.000 de angajaţi personal nedidactic din învăţământul preuniversitar, la care se adaugă 30.000 de persoane din învăţământul universitar, 23.000 de persoane personal didactic şi 7.000 de persoane angajate ca personal nedidactic. În total, 304.000 de persoane vor beneficia de aceste creşteri salariale de 15%, peste majorările deja acordate, de 10-12% în 2015“, a mai spus ministrul educaţiei. Cîmpeanu a adăugat că aceste majorări salariale vor fi prevăzute într-o or­do­nanţă de urgenţă care va fi promovată în această lună, creşterile fiind prevăzute separat de proiectul legii sa­la­rizării unitare, care vizează angajaţi din toate domeniile.

La rândul său, premierul Victor Ponta a spus că educaţia şi sănătatea trebuie „să meargă împreună“ şi să nu mai fie diferenţe salariale între cele două categorii, ele fiind primele care vor beneficia de măriri.