Cea mai importantă decizie pe care trebuie să o ia Mariana Gheorghe, CEO Petrom, ca membru al boardului grupului ING

Autor: Claudia Medrega 13.10.2015

HSBC, cea mai mare bancă din Europa şi una dintre cele mai mari bănci din lume, intenţionează să vândă divizia din Turcia către banca olandeză ING Group, existând negocieri de câteva luni. Mariana Gheorghe, CEO Petrom, a ajuns din primăvara acestui an pe poziţia de membru al consiliului de supraveghere al băncii olandeze ING, una dintre cele mai înalte poziţii atinse de un executiv român.

Şi din această poziţie ar putea fi pusă în situaţia să voteze preluarea HSBC Turcia de către banca olandeză. Şi grecii de la NBG se gândesc să vândă divizia Finansbank din Turcia. ING a rambursat bailout-ul de 10 mld. euro primit la începutul crizei mondiale, în 2008, de la statul olandez, astfel că are cale liberă pentru potenţiale achiziţii. Însă, la nivelul board-ului ING ar putea exista îngijorări legate de riscul geopolitic de a investi în Turcia înaintea alegerilor de luna viitoare şi de potenţialele implicaţii nefavorabile ale crizei din Irak şi Siria, după cum scrie FT. “Discuţiile au stagnat pe fondul preocupărilor că board-ul ING ar putea să fie îngrijorat de riscul geopolitic de a investi în Turcia înaintea alegerilor de luna viitoare, precum şi de faptul că ţara riscă să fie destabilizată de criza din ţările vecine, Irak şi Siria“, potrivit FT.

ING are active de aproape 1.000 de miliarde de euro (tot sistemul bancar românesc are active de 80 mld. euro) şi prezenţă în 40 de ţări. ING a avut o expansiune internaţională puternică de la mijlocul anilor ’90, ieşind din teritoriul restrâns al zonei Benelux (Belgia, Olanda, Luxemburg). În România a ajuns în anul 1994, fiind prima bancă internaţională care îşi deschidea o sucursală la Bucureşti. În acest moment poziţia de CEO al ING Group este ocupată de Ralph Hamers, 46 de ani, care la începutul anilor 2000, la 30 de ani, a condus sucursala din România a băncii olandeze şi ştie piaţa românească foarte bine.