Economia la opt luni. Creştere moderată la industrie şi exporturi, avans puternic în construcţii

Autor: Iulian Anghel 13.10.2015

Exporturile şi industria au avut scăderi de două cifre în august faţă de iulie, dar la opt luni comparativ cu perioa­da similară din 2014 sunt pe creştere, în vreme ce construc­ţiile, grav lovite în criză, îşi continuă redresarea. Inflaţia rămâne pe teritoriul negativ – acesta este tabloul unei părţi a economiei aşa um este descris de datele INS.

Producţia industrială a crescut în ianuarie - august, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent cu 2,9%, dar au căzut cu 18% în august faţă de iulie. Exporturile au crescut cu 5,4% în primele opt luni din an comparativ cu perioada similară din 2014, dar au scăzut cu 22,3% în luna august faţă de luna iulie. Însă şi la producţia industrială şi la exporturi scăderea din august ţine de sezonul de vacanţe.

Luna august a adus o schimbare radicală pentru piaţa de construcţii, în contex­tul în care lucrările de profil au avansat cu 10,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, susţinute fiind exclusiv de sectorul infrastructurii, care a avansat cu 27,6%, în timp ce clădirile rezidenţiale şi nerezidenţiale au consemnat scăderi de 19,4%, respectiv de 5,8%.

Rata anuală a inflaţiei a fost în septembrie de -1,7%, acelaşi nivel ca în iulie, după ce căzuse la 1,9% în august. Preţurile de consum au crescut cu 0,26% în septembrie faţă de august, împinse din spate de mărfurile alimentare care au crescut cu 0,9%. S-au majorat preţurile la fructe/conserve din fructe, ouă şi legume/conserve din legume cu ritmuri lunare de 1% - 4,1%.