Îşi marchează profitul: Personaje-cheie încep să vândă din acţiunile deţinute la Banca Transilvania după ce titlurile băncii din Cluj au crescut cu 40% în acest an

Autor: Roxana Pricop 13.10.2015

SIF Moldova, Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania, Roberto Marco Marzanati şi Radu Pălăgheanu, membri ai board-ului au vândut din acţiuni în ultimele luni.



Brokerii susţin că aceste tran­zacţii de vânzare sunt mar­cări de profit, după ce ti­tlurile TLV au câştigat pes­te 40% de la începutul anu­lui, şi că aceste tranzacţii nu anunţă ne­apă­rat o schimbare de trend în evo­luţia ti­tlurilor. Banca Transilvania este a tre­ia cea mai mare instituţie de credit locală.

„În cazul SIF Moldova, vânzarea de acţiuni TLV este legată de marcarea de profit pentru a încheia anul cu un anumit rezultat financiar, din care anul viitor să distribuie dividende pentru propriii acţionari“, a spus Marcel Murgoci, director de tranzacţionare la firma de brokeraj Estinvest.

SIF Moldova (SIF2), al doilea cel mai mare acţionar al băncii, cu o deţinere de peste 8% din capital, a vân­dut în şedinţa de vineri, 9 octombrie, un pachet de 3,4 milioane de acţiuni pe care a încasat 8,3 milioane de lei. Pache­tul vândut reprezintă 0,3% din capitalul băncii. Alte vânzări făcute de membrii din conducerea băncii au avut loc în iulie. Radu Pălăgheanu, membru în consiliul de administraţie al Băncii Transilvania şi unul dintre fondatorii băncii, a vândut peste 520.000 de acţiuni TLV în luna iulie, la un preţ mediu de circa 2,3 lei/titlu.

Însă cea mai mare vânzare a fost cea încheiată de Horia Ciorcilă, preşe­din­tele băncii, care a vândut la înce­putul lunii iunie circa 1% din acţiuni, ajungând la o deţinere de 4,13% din bancă. Horia Ciorcilă este cel mai mare acţionar persoană fizică al băncii. Motivul declarat al vânzării a fost achitarea unui credit, potrivit acestuia.