Statul reduce mandatul administratorilor Oil Terminal de la patru ani la unu

Autor: Radu Bostan 14.10.2015

Consiliul de administraţie al operatorului portuar Oil Terminal (simbol bursier OIL) vor rămâne în funcţie numai un an, sau până la o nouă adunare generală care va desemna un board în baza ordonanţei pentru guvernanţă corporativă. Această modificare, propusă de Ministerul Energiei, acţionarul principal al Oil Terminal, şi adoptată de acţionari, contrastează cu ideea propusă iniţial de board, prin care administratorii ar fi avut mandate de patru ani.

Consiliul actual de administraţie a fost ales în primăvara acestui an, pe fondul unor conflicte între acţionarii minoritari. Acţionarii au mai aprobat şi majorarea capitalului social cu valoarea a două terenuri cu suprafaţa de aproape 40 hectare, obţinute de la stat acum câţiva ani. Participaţia statului, în prezent de 59%, ar urma să crească odată cu integrarea în capital a terenurilor, dar mai întâi compania va angaja un evaluator pentru a stabili valoarea terenurilor şi rata de conversie în acţiuni.

Deciziile anterioare de majorare a capitalului au fost contestate la fiecare pas de Broadhurst Investments Ltd, fond de investiţii care deţine 7,6% din acţiunile Oil Terminal. Deşi instanţa a dat mereu câştig de cauză operatorului portuar, întârzierile au condus la anularea operaţiunii, deoarece hotărârile de majorare de capital pot fi implementate în cel mult un an de la data adoptării. Acţiunile OIL au scăzut cu 1% în şedinţa de ieri.