Ultima plimbare de toamnă/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica 15.10.2015

Nostalgie şi emoţie la serata culturală Ada Kaleh din Istanbul

În data de 7 octombrie 2015, Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul a organizat o serată culturală Ada-Kaleh, la care invitaţii speciali au fost membrii comunităţii Ada-Kaleh din Istanbul (foto 1). 

Evenimentul a debutat cu proiecţia filmului documentar Ada Kaleh – SeRaiul disparut de Alexandru Munteanu, subtitrat în limba turcă şi creat ca o sinteză a unor documentare realizate de-a cursul vremii de TVR; un film de tip investigaţie elaborat prin intermediul unor memorialişti şi a unor mărturii ale foştilor locuitori ai insulei, o insulă care continuă să fascineze, să suscite numeroase dezbateri şi să constituie sursă de inspiraţie pentru mulţi artişti şi scriitori.  

Seara a continuat cu o recepţie, la care au contribuit partenerii noştri: Grupul „Adakale Yaşıyor!”, Asociaţia Română pentru Asistenţă şi Solidaritate Socială, Comunitatea Ortodoxă Română din Istanbul. 

La eveniment au luat parte peste 100 de persoane, reprezentând membri ai comunităţii insularilor Ada-Kaleh, membri ai diasporei româneşti din Republica Turcia, reprezentanţi ai consulatelor generale şi onorifice acreditate la Istanbul, reprezentanţi ai centrelor culturale străine din Istanbul, public turc, studenţi români şi turci deopotrivă, oameni de afaceri turci, reprezentanţi mass-media.

Obiectivul principal urmărit de ICR Istanbul a fost acela de a menţine vie atât în istorie, cât şi în memoria afectivă şi colectivă a insularilor, emoţionanta imagine a „SeRaiului dispărut”. ICR Istanbul a fost, pentru o seară, un spaţiu de rememorare a unor destine, dramatice pe alocuri, o ocazie de a reafirma identitatea insularilor.

 

Începe HomeFest, festivalul care se desfăşoară în case şi apartamente

Ajuns anul acesta la cea de-a doua ediţie, HomeFest se va desfăşura în perioada 17-24 octombrie 2015 şi va propune publicului bucureştean „reabilitări interioare ale blocurilor prin piese de teatru, dans contemporan, filme, workshop-uri şi concerte”, au anunţat organizatorii. HomeFest este considerat primul festival artistic care se desfăşoară în case şi apartamente (foto 2, 3).

„Începând cu 2014, HomeFest aduce arta în spaţiul domestic, transformă sufragerii şi dormitoare în scene, oferă un bun prilej de a vă întâlni vecinii şi în altă parte decât pe scara blocului sau la piaţă. HomeFest, cu alte cuvinte, înseamnă cultură de casă.”

În timpul festivalului, spectatorii vor avea şansa unei experienţe culturale inedite chiar în blocul în care locuiesc sau în apropiere. „Între public şi artişti se stabileşte o legatură mai directă decât în spaţiile de joc obişnuite, iar spectatorii, vecinii şi invitaţii lor au ocazia de a interacţiona şi de a se raporta mai strâns la cartierul şi blocul din care fac parte. Spaţiile sunt puse la dispoziţie de persoanele care vor să găzduiască spectacolele şi să îşi transforme temporar spaţiul de locuit într-unul deschis artei.”

În cadrul celor 18 evenimente propuse vor participa artişti autohtoni dar şi invitaţi din străinătate (Israel, Iran, Austria, Norvegia, Finlanda). La evenimente intrarea va fi liberă în schimbul unei cărţi care va ţine loc de bilet. Cărţile strânse astfel vor fi donate, ca şi anul trecut, în scop umanitar. Locurile sunt puţine, spectatorii fiind rugaţi să îşi facă rezervări din timp.
 

Programul complet poate fi accesat pe  www.homefest2015.wordpress.com

 

„Românii şi Marele Război”, la Padova

Astăzi, 16 octombrie 2015, ora 17:30, la Museo Storico della Terza Armata – Palazzo Camerini din Padova are loc inaugurarea expoziţiei foto-documentare cu titlul „I Romeni e la Grande Guerra/Românii şi Marele Război” (foto 4). Evenimentul, organizat de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, Museo Storico della Terza Armata din Padova, Muzeul Naţional de Istorie a României, Arhivele Naţionale ale României şi Universitatea Babeş–Bolyai din Cluj-Napoca, beneficiază de patronajul Ambasadei României în Republica Italiană, al Consulatului General al României la Trieste, al Regiunii Veneto, al Provinciei Padova şi al Primăriei oraşului Padova.


În urma colaborării dintre Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia şi Muzeul Naţional de Istorie a României, Arhivele Naţionale ale României şi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, a rezultat expoziţia „I Romeni e la Grande Guerra/Românii şi Marele Război” ce reuneşte peste 40 de panouri foto-documentare menite să prezinte publicului implicarea românilor şi a României în Primului Război Mondial, pe baza documentelor de arhivă, a fotografiilor, ilustraţiilor contemporane şi a documentelor de presă.

Expoziţia rămâne deschisă publicului până în data de 31 octombrie a. c., la Museo Storico della Terza Armata – Palazzo Camerini din Padova (Via Altinate 59, Padova). Intrarea este liberă.

 

Pas cu pas, prin Bucureşti. Ultima plimbare de toamnă

ARCEN – Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate organizează sâmbătă, 17 octombrie şi duminică, 18 octombrie, de la ora 17.00, un traseu-cultural experiment intitulat „La pas pe la Armenească” (foto 5).


Traseul porneşte din faţa Bisericii Armeneşti şi se desfăşoară pe străzile: Armenească, Rafael Sanzio, Spătarului, Corbeni, Silvestru, Popa Rusu, Bocşa, având 7 opriri şi o durată de o oră şi jumătate.

Traseul-cultural este un experiment ARCEN pentru că este documentat, redactat şi conceput împreună cu un grup de 30 de elevi selectaţi dintr-o serie de licee din Bucureşti care au urmat în lunile septembrie-octombrie cursul despre arhitectură şi urbanism din cadrul proiectului educaţional ARCEN „Noi suntem oraşul. Voluntariat avizat”. O parte din elevi vor face şi ghidajul prin cartierul Armenesc însoţiţi de un ghid ARCEN.

„La pas pe la Armenească” este un traseu-cultural care propune bucureştenilor un spaţiu alternativ de promenadă, dar şi un prilej de descoperire a vechii comunităţi armene din capitală, printr-o serie de poveşti despre primii armeni sosiţi la Bucureşti în secolele trecute, despre obiceiurile şi tradiţiile lor, poveşti despre cafele şi despre comerţul cu delicatese, despre amor şi lux, poveşti care vor surprinde şi istoriile celor mai celebri armeni din Bucureşti: Manuc Bei, Iacob Melik şi chiar Arşavir şi Jeni Acterian.

Traseul-cultural „La pas pe la Armenească” încheie sezonul plimbărilor pietonale ARCEN până în martie 2016.