Topul profiturilor în sistemul bancar: BCR a făcut rocadă cu Raiffeisen în topul celor mai mari câştiguri în S1 2015

Autor: Claudia Medrega 16.10.2015

BCR a fost în primul semestru cea mai profitabilă bancă locală, după pierderile record de anul trecut. În 2014, Raiffeisen Bank a ocupat primul loc în clasamentul profitabilităţii, pentru al treilea an consecutiv, iar în S1 2015 a coborât pe locul trei.

Primele trei poziţii în topul celor mai mari câştiguri au fost ocu­pa­te în primul semestru de BCR, cu un profit de 600 mil. lei, BRD - cu 270 mil. lei şi Raif­feisen Bank - cu 213 mil. lei. Profiturile cu­mulate ale celor trei bănci reprezintă 90% din câştigul raportat la nivelul întregului sis­tem bancar, potrivit datelor raportate până în prezent.

Sistemul bancar românesc, format din 40 de bănci, a întregistrat în primul semestru un profit de aproape 1,2 mld. lei. Un număr de 24 de bănci au fost pe profit în primul se­mes­tru, iar 16 au fost pe pierdere, potrivit BNR.

Grupul BCR, care include cea mai mare bancă locală după activele deţinute, a obţinut în primul semestru un profit net de 603 mil. lei (136 mil. euro), comparativ cu o pierdere de circa 280 mil. lei în aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul reducerii drastice a costurilor cu provizioanele de risc. Veniturile din dobânzi şi comisioane continuă să scadă.