Romgaz ar putea sista furnizarea către ELCEN, dacă nu prezintă program de stingere a datoriilor

Autor: Alina Oprea 16.10.2015

"Decizia are la bază discuţiile avansate la cele mai înalte foruri de decizie în ceea ce priveşte identificarea şi întrevederea de soluţii favorabile pentru asigurarea plăţii contravalorii gazelor naturale furnizate către S.C. Electrocentrale Bucureşti SA, dar în situaţia în care acestea nu pot fi dovedite în mod real se va proceda la sistarea furnizărilor de gaze naturale începând cu data de 16 noiembrie 2015. O posibilă continuare a relaţiilor contractuale după data de 15 noiembrie 2015 se va putea realiza numai în condiţiile în care S.C. Electrocentrale Bucureşti S.A. va prezenta, până la data de 15 noiembrie 2015, un program ferm de stingere a datoriilor restante înregistrate faţă de Romgaz", se arată într-un comunicat al Romgaz.

Potrivit acestuia, neprezentarea programului va conduce la sistarea furnizărilor de gaze naturale începând cu 16 noiembrie.

Romgaz este cel mai mare producător şi principal furnizor de gaze naturale din România. Compania este admisă la tranzacţionare pe piaţa Bursei de Valori din Bucureşti şi a Bursei din Londra (LSE). Acţionar principal este statul român, care deţine 70% din acţiuni.

Producătorul de energie ELCEN furnizează 90% din energia termică a Bucureştiului şi este controlat de stat, prin Ministerul Energiei. Cel mai mare datornic al ELCEN este RADET, operatorul sistemului public de alimentare cu energie termică în Bucureşti, aflat în subordinea Primăriei Capitalei.