Companiile de comerţ exterior, majoritatea multinaţionale, nu sunt atrase de bănci şi preferă credite de la firmele-mamă

Autor: Claudia Medrega 19.10.2015

Companiile de comerţ exterior, care aduc circa 40% din PIB şi au o rată redusă a creditelor neperformante, preferă să se împrumute de la firmele-mamă, ponderea creditelor de la băncile locale fiind mai redusă şi în scădere. Aceste companii se conturează ca un segment potenţial pe care băncile ar putea să crească creditarea, însă firmele de comerţ exterior iau cele mai mari împrumuturi de la firmele-mamă. Marii exportatori sunt în proporţie de peste 95% companii multinaţionale, Ro­mânia având doar 50 de afaceri antreprenoriale între cei mai mari 500 de exportatori.

În cazul companiilor net exportatoare, creditele bancare reprezentau la jumătatea acestui an doar 26% din totalul finanţărilor, respectiv 2,7 mld. euro, în timp ce banii de la firmele-mamă depăşeau 45% (4,7 mld.euro) iar sumele atrase de la instituţii financiare nerezidente aveau o pondere de 29%. Comparativ, la jumătatea anului 2008, creditele de la băncile locale aveau o pondere mai mare, de 35% din totalul finanţărilor firmelor net exportatoare, iar banii de la firmele-mamă reprezentau 40%.