Ungurii dau lecţii românilor: Trăim vârsta de aur a petrochimiei. De plastic mereu va fi nevoie. Din păcate, noi am pus pe butuci Arpechimul sau Oltchimul

Autor: Roxana Petrescu 19.10.2015

MOL, campionul energetic al Ungariei, o ţară care acum extrage 15% din petrolul pe care România îl scoate anual din adâncurile sale, spune că petrochimia experimentează o adevărată vârstă de aur.

Marjele din acest segment au crescut în prima jumătate a anului faţă de perioada similară din 2014 de peste două ori, contribuţia acestui segment în formarea profitului operaţional fiind de 35%. Mai mult, ungurii privesc spre segmentul petrochimic ca la o plasă de siguranţă în contextul în care pe termen lung inevitabil cererea de carburanţi va fi afectată de motoarele tot mai eficiente sau de pătrunderea automo­bilului electric. „Pe partea de petrochimie cererea este foarte bună. Experimentăm în aceste momente ceea ce se poate numi o vârstă de aur a industriei de petrochimie. O să ne amintim de această perioadă şi în 20-30 de ani. Reuşim să scoatem tot atâţia bani din această zonă, care reprezintă 10% din capaci­tatea noastră, cât facem cu restul 90%. De aceea este bine să fii integrat. Dincolo de integrare, contează însă foarte mult şi ceea ce produci“, precizează Zsolt Petho, director de downstream din cadrul MOL Ungaria.

De pe margine, România, o ţară cu resurse energetice net superioare comparativ cu cele ale Ungariei, asistă cu o industrie petrochimică decimată la succesul vecinilor. Oltchim, companie aflată în insolvenţă, merge la o treime din capacitate după ce a fost ruptă de sursa de alimentare, Arpechim, o rafinărie închisă de Petrom în 2011 şi la care lucrările de demolare ar putea începe chiar din 2016.