Rusia este încolţită în Europa: A început războiul petrolului în Europa de Est: între Rusia şi Arabia Saudită

Autor: Bogdan Cojocaru 19.10.2015

Saudiţii sunt în ofensivă, iar polonezii îi primesc cu braţele deschise.



După ce a înecat în petrol arab revoluţia şistului din SUA, Arabia Saudită atacă acum dominaţia Rusiei pe piaţa est-europeană a ţiţeiului, iar Polonia, cea mai mare economie din regiune, o sprijină. Oricât de ieftin ar fi acum petrolul rusesc, saudiţii le-au promis polonezilor petrol şi mai ieftin.

„Suntem interesaţi să rafinăm orice petrol, fie că este saudit, fie că este iranian. Diversificare înseamnă siguranţă mai mare“, a declarat Pawel Olechnowicz, CEO-ul Lotos, a doua companie de rafinare ca mărime din Polonia. Aceste cuvinte le dau fiori directorilor producătorilor ruşi de petrol. Zeci de ani ei au dominat piaţa est-europeană. Acum Polonia se luptă să-şi reducă la toate nivelurile dependenţa de Rusia. 

Săptămâna trecută, Igor Secin, şeful Rosneft, cea mai mare companie petrolieră din Rusia, s-a plâns că Arabia Saudită a început deja să aprovizioneze cu petrol piaţa poloneză. Aceasta înseamnă că, în timp ce preşedintele rus Vladimir Putin încearcă să redea Rusiei, prin implicarea în conflictul din Siria (o ţară care nu este lipsită de im­portanţă strategică în războiul internaţional al petrolului), imaginea de jucător geopolitic de top, Arabia Saudită atacă Rusia practic în curtea din spatele casei, după cum scrie Bloomberg. De altfel, mai multe companii de rafinare din Europa, de la Shell la Total, îşi reduc achiziţiile de petrol rusesc în favoarea celui saudit, notează Reuters.

Zilele trecute, ministrul rus al energiei Alexander Novak a descris instrarea Arabiei Saudite pe pieţele europene drept „cea mai dură competiţie“.

 

Polonia ar putea fi poarta saudiţilor către marile economii europene

Surse de pe piaţă au afirmat pentru Reuters că cel puţin un tanc petrolier a ajuns în portul polonez Gdansk în septembrie şi încă două ar putea veni luna aceasta. Materia primă va fi procesată de PKN Orlen şi Lotos. Alte surse au explicat că Arabia Saudită caută moduri de a depozita petrol la Gdansk pentru a efectua livrări mai rapide către clienţii est-europeni, aşa cum face de ani de zile pentru clienţii vest-europeni prin porturile din Olanda şi Belgia.

Saudiţii ar putea ţinti şi mai departe. O parte din petrolul venit prin Gdansk ar putea fi trimis în Germania, con­curând astfel ţiţeiul rusesc livrat prin conducta construită pe timpul URSS Drujba (prietenie).

Lituania, fostă repu­blică sovietică (Polonia a fost doar stat co­munist), caută şi ea să-şi diversifice sur-sele de energie. Ministrul lituanian al energiei Rokas Masiulis a indicat că ţara sa discută cu compania ame­ricană de gaze naturale li-chefiate Cheniere Energy despre posi­bilitatea de a importa de la aceasta. Lituania este deocamdată depen­dentă de gazele ruseşti furnizate de Gazprom.

Secin, şeful Rosneft, nu este singurul executive rus pe care această situaţie în îngrijorează. „Nu cumva această manevră re­prezintă prima etapă în redivizarea pieţei ves­tice? Nu cumva ar trebui ca strategia energetică a Rusiei să conţină măsuri pentru protejarea intereselor ţării pe pieţele vestice?“, spune Nikolai Rub­şenkov, director la Tatneft, referindu-se la intrarea Arabiei Saudite pe piaţa poloneză.

Traderi şi companii de rafinare din Europa au confirmat pentru Bloomberg că saudiţii oferă petrol cu discounturi semnificative, mult mai atractive decât cele ale Rusiei.

 

Interese

În anii ’70 Arabia Saudită îşi trimitea ju­mă­tate de petrol în Europa, însă totul s-a schimbat după ce URSS a început să construiască oleoducte prin care să exporte petrol din câmpurile bogate din Siberia de Vest. Saudiţii s-au mutat atunci pe pieţele asiatice, unde cererea era în creştere şi putea obţine preţuri mai bune. Cota saudiţilor pe piaţa europeană de petrol a ajuns la minim în 2009, la 5,9%. Ruşii au obţinut cota maximă, de 34,8%, în 2011. Încet, Arabia Saudită şi-a majorat prezenţa în Europa, ajungând la o cotă de piaţă de 8,6% în 2013, dar până acum nu şi-a încercat niciodată norocul în Polonia.

Anul trecut, aproape trei sferuri din importurile poloneze de combustibil au venit din Rusia, iar restul din Kazahstan şi ţări europene. De când Rusia a anexat Cri­meea de la Ucraina, ţară vecină cu Polonia şi în care polonezii au interese mari, Varşovia şi-a majorat cheltuielile cu armata şi a căutat să creeze alianţe locale. În urmă cu câteva zile Polonia a anunţat un acord cu Lituania, Letonia şi Estonia pentru cons­truirea unei conducte de gaze naturale spre şi dinspre ţările baltice, un alt pas spre independenţa de importurile de gaze ruseşti. În aceste condiţii, un furnizor nou şi de încredere, Arabia Saudită, este mană cerească.

Pentru saudiţi, nevoia de extindere este mare: cererea din Asia, unde Rusia, gonită din Vest, a devenit un concurent serios, scade. În mai, exporturile de petrol ale Rusiei către China le-au depăşit temporar pe cele ale saudiţilor.

În urma noilor manevre ale saudiţilor în Europa, determinarea lui Putin de a impune propriile condiţii în rezolvarea conflictului din Siria nu poate decât să crească.

Liderul rus speră ca atunci când aliatul Rusiei în acest conflict, Iranul, reintră pe piaţa internaţională de petrol şi gaze, să poată împărţi cu acesta profiturile, poate prin contruirea unor conducte prin Siria, explică Bloomberg. De asemenea, Putin vrea să-şi oprească pe saudiţi să-şi deschidă rute de export prin Siria.