În 2015 avem 15.000 de contestaţii, faţă de 4.000 în tot anul trecut

Autor: Ştefan Stan 20.10.2015
Modificările la Codul de procedură fiscală sunt cele mai importante de la intrarea în vigoare a codului din 2004 şi cea mai importantă dintre ele este introducerea unei instituţii noi - penalitatea de nedeclarare.

„Este o instituţie criticabilă, pentru că chiar dacă plea­că de la o premisă corectă, nu se face o distincţie între sub­de­clarare şi nedeclarare. De câte ori avem o prevedere ne­clară, este pedepsit în ace­eaşi mă­sură ca şi contribua­bi­lul care nu a declarat de­loc“, a spus ieri la ZF Live Emanuel Băncilă, avocat specia­list în fiscalitate.

Taxa de nedeclarare este în cuan­­tum de 0,08% pe zi de întârziere.

„Anul acesta faţă de anul tre­cut avem un număr de pes­te 13.000 de contes­ta­ţii fiscale, rapor­tat la 4.000 anul trecut. Sunt evi­dente o intensificare a con­troa­le­lor fis­ca­le şi o creş­te­re a numă­ru­lui de contestaţii. Contribuabilii cred din ce în ce mai mult că sunt nedreptăţiţi în relaţia cu or­ga­nul fiscal“, a declarat Băncilă.

Penalitate în nedeclarare este limitată, cu excepţia ca­zu­lui de evaziune fiscală. Când nedeclararea unei obligaţii re­zultă într-o faptă de evaziune fiscală, penalitatea este de 100%.

„Această facilitate reprezintă un factor de presiune, chiar dacă se contestă decizia de impunere, va fi tentat să plătească imediat, iar pe de altă parte nu va mai putea cere suspendarea deciziei de impunere dacă plăteşte“, a spus el.