Băncile au crescut finanţarea statului de la 16 mld. lei la 76 mld. lei din 2008 încoace

Autor: Claudia Medrega 20.10.2015
Băncile din România au cea mai mare expunere faţă de stat din Europa, cu o pondere de aproximativ 20% din total active, şi au înregistrat în ultimii şase ani şi una dintre cele mai mari creşteri, de peste patru ori, comparativ cu ponderea existentă în 2008.

În 2008, băncile din România aveau o expunere asupra sec­torului guvernamental de 5% pentru ca anul trecut să urce la 21%, procent care s-a menţinut şi în prima parte a aces­tui an. Având în vedere nivelul activelor bancare, re­zul­tă că în 2008 băncile aveau o expunere faţă de stat de 15,7 mld. lei, iar anul trecut au ajuns la 76,5 mld. lei.

Băncile au preferat în anii de criză plasamentele în ti­tluri de stat, în loc să crească creditarea. De-abia în august cre­ditarea totală a revenit în teritoriul pozitiv, cu o creştere firavă, de doar 0,2% faţă de august 2014. Stocul total de cre­dite acordate sectorului privat a ajuns la circa 214 mld. lei (48 mld. euro). Creditul guvernamental a crescut în au­gust cu 7,7% (9,7% în termeni reali) faţă de august 2014, până la 86,6 mld. lei.

BNR atenţionează că majorarea în continuare a deţinerilor de titluri de stat în portofoliul băncilor tinde să devină „contraproductivă“ în condiţiile în care profita­bilitatea sectorului bancar rămâne modestă, cererea de credit transmite semnale de revenire, riscul creşterii ratei dobânzii nu este neglijabil, iar proiectele de reglementare la nivel european prevăd creşterea cerinţelor de capital aferente expunerilor de tipul datoriei suverane.