Dan Bădin, Deloitte: Odată cu noul Cod fiscal putem vedea o migrare de la PFA către companie comercială

Autor: Ştefan Stan 21.10.2015

Principalul lucru pe care trebuie să îl luaţi în calcul când alegeţi între PFA şi înfiinţarea unei întreprinderi este pro­­fitabilitatea businessului. Dacă profitabilitatea este ma­re, atunci trebuie să mergeţi spre microîntreprindere. Dacă pro­fitabilitatea este mică, atunci este favorabilă PFA, a de­cla­rat la ZF Live Dan Bădin, partener Deloitte Tax.

„Un antreprenor când porneşte o afacere se gândeşte la cos­turi în contrapondere cu veniturile pe care estimează că le va realiza. Unul dintre costurile principale este costul fis­cal. Până acum au existat cel pu­ţin două variante, aceea a PFA şi a întreprinderii, care este ta­xa­tă în anumite condiţii cu 3% la ci­fra de afaceri. Înce­pând de anul acesta avem re­guli mai stric­te în ceea ce pri­veşte PFA/ PFI pentru a pu­tea fi impo­zi­tate distinct. Este po­sibil să ve­dem o migrare mai mare în­spre forma nor­ma­lă de antre­pre­noriat, adică com­pania comercială“, a spus el.

Distribuirea de dividende până acum reprezenta o impo­zi­tare suplimentară. Dacă la PFA nu există astfel de impozit suplimentar, pentru un busi­ness costul de 16% este unul semnificativ.

„Alegerea între PFA şi o companie ia în calcul mai mul­te aspecte. Cel al taxării este unul dintre ele. Dar mai este şi distribuirea de dividende. La un PFA poţi obţine fondurile ori­când, la o microîntreprindere poţi obţine fondurile abia la încheierea anului. La un PFA răspunzi cu întreg patri­moniul, la SRL este cu răspundere limitată.“