Romcab are undă verde pentru mutarea la cota bursei

Autor: Radu Bostan 22.10.2015

Producătorul de cabluri Rom­cab Târgu-Mureş (simbol bursier MCAB), care are o capitalizare de 68 milioane de lei pe RASDAQ, urmează să se transfere pe piaţa reglementată, după ce Auto­ritatea de Supra­veghere Finan­ciară i-a apro­bat prospectul de listare.

Compania con­trolată şi condusă de antreprenorul Zoltan Prosszer va deveni astfel a patra transfe­rată la cota bursei în acest an, în contextul desfiinţării pieţei RASDAQ. Pros­szer deţine 69% din companie, iar banca ame­ricană Morgan Stanley are puţin sub 9,5%, potrivit calculelor ZF. Rom­cab ar avea astfel o pondere a acţiunilor dis­ponibile la tranzac­ţionare de aproape 25%, minimul cerut de bursă pentru admiterea pe piaţa reglementată.

Acţiunile MCAB au însă o lichiditate re­dusă, cu o medie zilnică de 27.000 lei în ultimele şase luni. Titlurile au crescut de la începutul anului cu 41%.

Reprezentanţii Romcab au declarat anterior că au în vedere finanţarea prin piaţa de capital pentru a-şi consolida bilanţul, printr-o emisiune de acţiuni sau de obligaţiuni. Producătorul de cabluri a crescut exploziv între 2008 şi 2014, mărindu-şi cifra de afaceri de 17 ori, dar şi datoriile de 34 de ori.

Romcab nu a mai comunicat date financiare după publicarea, în iulie, a raportului anual pe 2014. Compania a încheiat anul trecut cu afaceri de 661 milioane de lei, mai mari cu 42% faţă de anul anterior, şi un profit net de 6,8 milioane de lei, în creştere cu 63%. Pentru 2015, Romcab şi-a bugetat o creştere de 10-15% a cifrei de afaceri.

Pe termen lung, Prosszer îşi propune să extindă businessul până la o cifră de 500 milioane de euro (2,2 miliarde de lei) şi ulterior să listeze compania şi pe bursa din Londra, potrivit unui raport al fondului olandez Palmer Capital, un alt acţionar minoritar al Romcab.