Retailerii ţin preţurile pe minus la cinci luni după reducerea TVA. Doar uleiul şi zahărul mai urcă puternic

Autor: Mădălina Panaete 22.10.2015

La aproape cinci luni de la reducerea TVA la alimente de la 24% la 9%, preţurile în două din trei magazine online con­tinuă să se menţină pe scădere, în timp ce în alt al treilea – Cora Drive- costul unui coş de alimente cu 23 de produse creşte, conform indexului alimentar ZF.

Indexul ZF nu are pretenţia de a fi un indicator statistic, este o cercetare simplă realizată lunar cu mijloace jurnalistice şi are la bază doar in­formaţii disponibile pe site-urile maga­zinelor care vând şi online. Indexul nu ia în considerare promo­ţiile sau fluctuaţiile de preţ pentru anumite alimente.

De ase­menea, indexul cuprinde o mică parte din produsele alimentare, în condiţiile în care într-un hipermarket pot exista chiar şi 60.000 de produse, atât alimentare, cât şi nonalimentare.

De exemplu, preţul unui coş cu 23 de produse din cadrul magazinului online Carrefour era ieri de 135 de lei, în scădere cu 1,6 % faţă de 21 septembrie, ultima dată la care a fost întocmit indexul alimentar ZF. De asemenea, costul aceluiaşi coş de produse s-a diminuat cu 13,4% comparativ cu 29 aprilie, atunci când TVA la alimente şi băuturi răcoritoare încă era 24%.