EY: Aproape 30% din afacerile de familie au trecut la a doua generaţie de antreprenori

Autor: Marius Oncu 23.10.2015

30% dintre afacerile de familie din România cu venituri de peste 1 milion de euro au făcut trecerea la a doua generaţie de antreprenori, iar liderii acestora cer membrilor familiei experienţă profesională de 3-5 ani în afara firmei înainte ca aceştia să se alăture afacerii.

"Barometrul afacerilor de familie din România" este primul studiul EY România dedicat afacerilor locale de familie. Aproape 700 de oameni de afaceri au răspuns în perioada 17 septembrie-1 octombrie 2015 chestionarului online, dintre aceştia 400 de acţionari, preşedinţi sau membri ai Consiliului de Administraţie, CEO, COO sau CFO într-o afacere de familie.

Dintre cei 400, 90 conduc afaceri de familie cu cifră de afaceri ce depăşeşte 1 milion de euro. "Succesiunea de la o generaţie la alta de antreprenori este un aspect critic pentru afacerile de familie. 50% din afacerile de familie reuşesc succesiunea la a doua generaţie şi doar 20% realizează cu succes trecerea la a treia generaţie", a declarat Bogdan Ion, country managing partner la EY România.

Dintre afacerile de familie cu venituri de peste 1 milion de euro, 82% organizează întâlniri regulate ale familiei pentru a discuta probleme de business, cele mai multe dintre ele întâlnindu-se în acest scop de trei ori pe an.