Telekom semnează cu un antreprenor local un acord care deschide piaţa de telefonie mobilă pentru companiile care vor să devină operatori virtuali

Autor: Adrian Seceleanu 23.10.2015

Telekom Mobile Communications, numă­rul trei pe piaţa locală de telefonie mobilă, a semnat un acord cu Veridian Systems, o companie fondată de Marian Velicu, fost director de reglementare în cadrul Vodafone România, care le va permite companiilor interesate să devină, cu o investiţie care porneşte de la câteva sute de mii de euro, operatori virtuali de comunicaţii mobile (MVNO), şi să intre astfel în competiţie cu jucătorii consacraţi de pe piaţă.

Un MVNO este un operator care oferă servicii de voce şi date mobile fără a-şi construi propria reţea de antene şi fibră optică, ci închiriind infrastructura de la operatori existenţi.

Acordul dintre Telekom şi Veridian reprezintă prima breşă în zidul ridicat de marii operatorii de telefonie mobilă în drumul jucătorilor interesaţi să lanseze servicii de telefonie mobilă sub forma unor operatori virtuali. Telekom a mai semnat un acord cu un MVNO, Lycamobile, în primăvara acestui an, dar acordul cu Veridian deschide practic uşa către un număr mult mai mare de companii către piaţa de telefonie mobilă.

„Am reuşit să mişc în sfârşit piaţa aceasta“, exclamă Marian Velicu, după trei ani de zile în care a constatat pe propria piele cum este să fii de cealaltă parte a birocraţiei din multinaţionale şi ca foştii colegi de industrie să tergiverseze luarea unei decizii. Veridian a discutat cu toţi marii operatori de pe piaţă, dar singurul deschis să facă acest pas spre a facilita intrarea pe piaţă a unor noi jucători a fost Telekom. „Eu am fost puţin surprins pentru că alţi operatori de pe alte pieţe au deschis şi chiar se utilizează frecventul canalul acesta de vânzare, prin MVNO, pentru creştere organică. De ce liderul pieţei nu a vrut? Îl înţeleg. De ce al doilea în piaţă nu a vrut, nu îl înţeleg, dar nu mă deranjează pentru că am acum un partener cu care pot să fac treabă“, spune Velicu.

Care va impactul acestui acord? Anul viitor câteva mari companii de utilităţi (energie electrică, gaz, apă) din România ar putea lansa servicii de telefonie mobilă pe care să le vândă la pachet cu propriile servicii, afirmă Velicu.

„Văd acum un interes din partea furnizorilor de utilităţi care încep să se simtă atacaţi de către operatorii mobili ca urmare a intrării jucătorilor din telecom pe piaţa lor. Şi atunci se gândesc că şi ei trebuie să facă ceva pentru a-şi păstra baza de clienţi şi baza de venituri. Cu alte cuvinte vorbim de companii puternice, multinaţionale care se gândesc să adauge în portofoliul de produse şi servicii şi produsul de telefonie mobilă“. Având o bază mare de clienţi, furnizorii de utilităţi pot ajunge destul de repede la o bază de sute de mii de clienţi pe telefonie mobilă, crede Velicu. „Toate aceste companii de utilităţi au în portofoliu o bază foarte mare de clienţi pentru produsele şi serviciile lor. Nu cred că este un furnizor care să aibă mai puţin de un milion de case.

Dacă au o bază de clienţi de 2 milioane chiar şi cu o penetrare doar de 10% din toată baza pe care o au, ar însemna că ar avea 200.000 de utilizatori de servicii de telecom ceea ce ar fi foarte bine.“

Va urma deci o lansare a unui operator mobil virtual anul viitor, prin intermediul Veridian? „Sunt discuţii cu două, trei firme mari. Nu aş vrea să avansez acum nume, dar vreau să cred că va fi vorba de 2016“. Investiţia într-un MVNO pleacă de la câteva sute de mii de euro, suma crescând în funcţie de complexitatea proiectului, spune Marian Velicu. „Costul iniţial reprezintă o sumă mai mică de 500.000 de euro pentru ca o companie să devină operator mobil virtual. Depinde de natura funcţionalităţilor pe care le achiziţionează, poate să fie un pic mai mult peste această valoare, sau poate să coboare destul de mult“.

Faţă de anul 2012, Veridian are un model de business diferit, respectiv furnizarea către companiile interesate a întregului pachet de servicii necesar, devenind un jucător de tip „operator mobil virtual agregator - MVNA“. Marian Velicu explică mutarea: „În urma acordului cu Telekom eu devin acum şi furnizorul de servicii de telefonie mobilă pentru entitatea care vrea să devină operator virtual de telefonie mobilă. Sunt o interfaţă unică pentru orice entitate care îşi doreşte să intre pe piaţa operatorilor mobili virtuali. Ca urmare a contractului semnat cu ei, pe lângă reţeaua de telefonie mobilă am şi serviciile de roaming astfel încât să îi ofer clientului final încă de la început şi serviciile de roaming, am şi tot ce înseamnă interconectările cu operatorii naţionali şi automat traficul este derulat prin intermediul Telekom deci nu mai are nimic de făcut pe segmentul de telecomunicaţii. De notat este şi că iniţial eram doar o platformă de cartele preplătite, dar, după discuţii cu potenţiali clienţi din piaţă, sunt în măsură să le ofer clienţilor şi posibilitatea de a lansa şi servicii de tip abonament“.