Avem destule şosele: guvernul a tăiat la rectificare 1,6 mld. lei din bugetul Ministerului Transporturilor

Autor: Iulian Anghel 23.10.2015

Ministerul Transporturilor pierde la a doua rectificare ce va fi decisă astăzi de guvern 1,6 miliarde de lei, adică 10% din întreg bugetul care i-a fost încredinţat spre gestionare la începutul anului – 14,8 mld. lei.



Din suma de 14,8 mld. lei ce-i fusese alocată la începutul anului, 7,8 miliarde de lei erau ai ministerului iar 6,1 mld. lei erau gestionaţi de minister pentru „transportul rutier“ pe drumurile naţionale. Din bugetul acestui minister sunt alocaţi bani pentru Compania Naţională de Autostrăzi, pentru căi ferate şi navale.

Guvernul va aproba astăzi cea de-a doua rectificare din an, iar Ministerul Transporturilor este instituţia care pierde cei mai mulţi bani.

Bugetul consolidat este, la opt luni din an, pe excedent – cu un plus de aproape 1% din PIB (6,5 mld. lei). Însă bugetul de stat este construit pe un deficit de 1,8% din PIB (13 miliarde de lei). Guvernul trebuie să revizuiască modul în care au fost alocaţi banii şi, cel mai probabil, de la Transporturi se taie fonduri pentru că banii alocaţi nu au putut fi cheltuiţi. Este o situaţie delicată întrucât infrastructura este complet deficitară şi, în aceeaşi vreme, nici măcar sumele alocate nu pot fi cheltuite.

În legea bugetului pe 2015 sunt prevăzute cheltuieli de investiţii (cheltuieli de capital, din fonduri UE şi împrumuturi) de 44,8 mld. lei (6,3% din PIB).

La opt luni din an, statul a cheltuit pe investiţii doar 15,1 miliarde de lei, deci o treime din ce şi-a programat pe tot anul şi jumătate din suma pe care ar fi trebuit să o cheltuiască până la 31 august. Or, multe dintre proiectele de investiţii sunt chiar în curtea Ministerului Transporturilor, de la care acum se taie bani, sau a instituţiilor din subordine precum Compania Naţională de Autostrăzi.

În tabăra celor care câştigă se află Ministerul Agriculturii, Ministerul Dezvoltării Regionale, Ministerul Fondurilor Europene şi Ministerul Finanţelor.

Ministerul Agriculturii va primi în plus 769 de milioane de lei (inclusiv pentru despăgubirea fermierilor), Dezvoltarea Regională 754,4 milioane de lei, Fondurile Europene 729,6 milioane de lei, Finanţele 584 de milioane de lei (inclusiv pentru plata unor titluri executorii), Apărarea 558 de milioane de lei, Educaţia 271 mil. lei, Afaceri Interne 269 de milioane de lei, Justiţie 245 mil. lei, Serviciul Român de Informaţii 140 mil. lei, Afacerile Externe 132,8 mil. lei, Ministerul Muncii 80 de milioane de lei.

Vor fi reduse, în schimb, potrivit Mediafax, bugetul Ministerului Transporturilor, cu 1,6 miliarde de lei, şi cel al Energiei, cu 108 milioane de lei. Cu toate acestea, vor fi alocate 597 mil. lei pentru capitalizarea CFR SA şi 55 mil. lei pentru Metrorex.

Bugetul instituţiilor/activităţilor finanţate integral şi/sau parţial din venituri proprii se majorează la venituri cu suma de 692,8 mil. lei, la cheltuieli cu suma de 220,0 mil.lei, cu un excedent de 472,8 mil. lei.

Bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate se majorează atât la venituri, cât şi la cheltuieli cu suma de 361,5 mil. lei, printre altele pentru acordarea majorărilor salariale aprobate personalului din unităţile sanitare, în timp ce sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru bugetele locale creşte cu 2,46 mld. lei. Per ansamblu, atât veniturile bugetului general consolidat, cât şi cheltuielile vor creşte cu 2,6 mld. lei, astfel că deficitul se menţine la 13 mld. lei, respectiv 1,85% din PIB.