Grecii de la Piraeus au pierdut depozite locale de 240 de milioane de euro într-un an

Autor: Anelis Baciu 23.10.2015

Piraeus Bank, un jucător de talie medie controlat de grupul elen cu acelaşi nume, mai avea la jumătatea anului depozite în valoare de echivalentul a 858 mil. euro, cu o cincime mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, arată calculele ZF pe baza datelor publicate de grup la Atena.

Dacă resursele atrase de pe piaţă locală s-au diminuat, finanţările primite de la banca-mamă au rămas la un nivel similar cu cel de la jumătatea anului trecut şi anume la circa 490 mil. euro.

Portofoliul de credite cumula 1,1 mld. euro la jumătatea anului, iar rata de neperformanţă a ajuns la peste 26%, depăşind semnificativ media sistemului bancar. Cu toate acestea, rata de neperformanţă s-a înscris pe o linie descendentă, fiind cu trei puncte procentuale mai mică decât nivelul înregistrat în urmă cu un an. Piraeus a căutat să-şi cureţe portofoliul şi să-şi eficientizeze operaţiunile înainte de exit. Recent, grecii au vândut un pachet de împrumuturi neperformante de 200 de milioane de euro către recuperatorul polonez Kruk.