Romcab strânge 120 mil. lei de pe bursă

Autor: Radu Bostan 23.10.2015
Producătorul de cabluri Romcab Târgu Mureş (simbol bursier MCAB), controlat de antreprenorul Zoltan Prosszer, vrea să atragă până la 120 milioane de lei de pe bursă, printr-o majorare de capital la care vor putea participa şi investitori noi.

Romcab are nevoie de cash pentru dezvoltare, dar şi-a atins limita de îndatorare bancară, astfel că acum încearcă să-şi întărească bilanţul printr-o emisiune pe piaţa de capital. Pentru a mai vărsa între 88 şi 123 de milioane de lei la capitalurile proprii, compania vrea să vândă acţiuni noi la un preţ de opt ori mai mare decât cel din piaţă, de 7,7 lei/titlu.

La valoarea maximă, oferta ar fi cea mai mare majorare de capital realizată pe bursă anul acesta, depăşind opera­ţiunea de consolidare a capitalului de la Banca Comercială Carpatica (BCC).

Romcab a crescut exploziv în ultimii ani, dar pe datorie, iar raportul între datoriile totale şi capitalurile proprii de­păşea 400% la jumătatea acestui an, în condiţiile în care o valoare subunitară este considerată sănătoasă.

Afacerile companiei au scăzut cu 5% în primul semestru, la 331,7 mi­lioane de lei, iar profitul net a scăzut cu 53%, la 8 milioane de lei.