O maşină de codificare Enigma, vândută la licitaţie cu preţul record de 365.000 de dolari

Autor: Florin Badescu 23.10.2015

Modelul M4 este unul dintre cele mai sofisticate din rândul maşinilor Enigma şi a fost construit pentru a fi utilizat la bordul submarinelor germane U-boat, după ce naziştii au început să se teamă că sistemele lor de codificare a mesajelor au fost descifrate de Aliaţi.

Modelul M4, extrem de rar şi perfect funcţional, a stabilit acel record de preţ la o licitaţie organizată la New York.

Maşina, construită între 1943 şi 1945, este una dintre cele 150 care au supravieţit războiului dintr-un lot de peste 1.500 care au fost construite de Germania nazistă pentru a se apăra de trupele aliate.

Cumpărătorul este un colecţionar privat.

Licitaţia a avut loc miercuri şi a fost organizată de casa Bonhams.

Maşina M4, care are patru rotoare, este cea mai avansată dintre maşinile de criptare Enigma şi a fost utilizată pe submarine. Realizarea ei a fost ordonată de amiralul german Karl Donitz din cauza îngrijorării liderilor nazişti, care se temeau că maşina Enigma cu trei rotoare fusese compromisă, după capturarea unui submarin german în august 1941.

Modelul M4 este cu atât mai rar, cu cât 70% din submarinele germane au fost scufundate în stadii ulterioare ale celui de-Al Doilea Război Mondial, inclusiv datorită descifrării de către Aliaţi a codului Enigma.

Dintre cele 50 de maşini Enigma expuse în prezent în diverse muzee din lumea întreagă, doar şapte fac parte din gama M4, fiind recuperate de pe submarine germane capturate.

Casa Bonhams a vândut o maşină Enigma din gama M3, complet operaţională, cu suma de 269.000 de dolari, la o licitaţie pe care a organizat-o în luna aprilie, la New York.