Adelina Mihai, editorul pe profesii al ZF: Cum a căzut (şi) premierul în capcana statisticilor numărând salariaţii precum Pristanda steagurile

Ziarul Financiar 26.10.2015

Premierul Victor Ponta a făcut vineri o afirmaţie prin care atrăgea atenţia că, în sfârşit, numărul angajaţilor cu  contracte de muncă a ajuns la 6 mi­lioane, depă­şind astfel nu­mărul pensio­na­rilor, care este de 5,2 mi­lioane de persoane, potrivit Mediafax. Declaraţii similare au făcut în ultima lună atât ministrul muncii, Rovana Plumb, cât şi Liviu Marian Pop, ministrul dialogului social.

Toţi cei trei demnitari au dreptate, dar dreptatea lor e „relativă“. Datele de la Inspecţia Muncii, instituţie care are un registru electronic de evidenţă a salariaţilor, arată că, într-adevăr, există 6 milioane de contracte de muncă active, adică pentru care se plătesc taxe şi impozite la zi de către angajatori.

Însă există cel puţin trei nuanţe pe care miniştrii trebuie să le ia în considerare atunci când vorbesc despre numărul de salariaţi:

 

1. Instituţia care face statistici şi metoda de calcul

În primul rând, există mai multe instituţii care numără salariaţii, iar plaja de diferenţe este destul de mare - de la 4,5 la 6 milioane de persoane - şi depinde de metoda de calcul a fiecărei instituţii.

Spre exemplu, cele mai recente date publicate pe site-ul Mi­nisterului Muncii pe baza informaţiilor de la Statistică arată că existau 4,57 de milioane de salariaţi în economie în luna iulie, acesta fiind date din buletinele statistice lunare realizate de INS pe bază de anchetă, statistici în care intră doar instituţiile cu mai mult de 4 salariaţi.

De asemenea, tot Institutul de Statistică mai are o cifră diferită a numărului de salariaţi în raportările anuale, care arată că în 2014 existau 5,8 milioane de salariaţi în economie, dar de data aceasta instituţia i-a numărat şi pe angajaţii din forţele armate, precum şi pe cei care lucrează la negru.

La rândul său, Inspecţia Muncii a început să livreze date privind numărul de salariaţi de când e activ Revisalul, aplicaţia pe care angajatorii trebuie să o completeze în fiecare lună cu date despre contractele de muncă ale anga­jaţilor. Tipul contractului, data începerii muncii, salariul brut, sporurile primite de angajat, dar şi codul numeric personal sunt doar câteva din câmpurile care trebuie completate pentru fiecare angajat în parte.

De reţinut este însă că principalul rol al Revisalului este acela de instrument de control în cazul „vizitelor“ făcute la companii de către inspectorii de muncă. Cu alte cuvinte, Inspecţia Muncii are o bază de date care poate livra statistici atât despre numărul de contracte de muncă, cât şi despre numărul de salariaţi.

 

2. Diferenţa dintre numărul de salariaţi şi numărul de contracte de muncă

La jumătate acestui an, Inspecţia Muncii avea în registru 5,3 milioane de salariaţi şi 6 milioane de contracte de muncă active. Reprezentanţii instituţiei au afirmat, în repetate rânduri, că un angajat poate avea mai multe contracte de muncă, deci dacă un angajat lucrează pe un contract de 6 ore pe zi la o companie şi mai are un contract de 2 ore la un alt angajator, el este numărat de două ori în statistica privind numărul de contracte de muncă. Cel mai probabil, atunci când a afirmat că numărul angajaţilor l-a depăşit pe cel al pensionarilor, premierul a vorbit de statistica numărului de contracte de muncă de la Inspecţia Muncii.

Pe de altă parte, o comparaţie a numărului de angajaţi vs. pensionari folosind datele INS şi ale Casei Naţionale de Pensii din luna iulie arată că, de fapt, numărul salariaţilor este în continuare mai scăzut decât cel al pensionarilor: 4,57 milioane de salariaţi vs. 5,14 milioane de pensionari. Dar, din nou, nici aceste date nu pot fi bătute în cuie, Statistica numărând doar salariaţii din companiile cu peste 4 angajaţi.

 

3. Anomaliile/erorile din sistem

Acurateţea datelor furnizate de Revisal - citate de premier - poate fi pusă la îndoială doar dacă luăm exemplul companiei care apare cu cel mai mare efectiv de personal în această bază de date.

Potrivit Revisal, compania cu cei mai mulţi salariaţi din România este retailerul alimentar Kaufland, care la finalul anului 2014 apărea cu un efectiv de 21.146 de salariaţi „activi“.

Comparând această cifră cu efectivul de personal raportat de Kaufland în bilanţul de la Ministerul de Finanţe, diferenţele sunt notabile, având în vedere că această sursă indică, în cazul Kaufland, un număr mediu de 12.180 de angajaţi în 2014. Nu poate fi vorba de o eroare privind perioada de raportare – finalul anului vs. media celor 12 luni din an- întrucât Kaufland apare, la Revisal, în mod constant cu peste 20.000 de angajaţi. Întrebaţi, într-o discuţie neoficială, despre acest caz particular înregistrat de Kaufland, reprezentanţii Inspecţiei Muncii au spus că ştiu de acest caz, că au atenţionat angajatorul şi că este o problemă pe care angajatorul trebuie să o rezolve, întrucât înregistrează de mai multe ori în sistem unele dintre contracte. Or, dacă într-un singur caz se înregistrează circa 10.000 de contracte “dublate” într-o bază de date, statisticile livrate de această aplicaţie trebuie mai atent folosite.

Judecând performanţa economiei prin prisma numărului de contracte de muncă, trebuie menţionat că şi în luna mai a anului 2011, imediat după intrarea în vigoare a noului cod al muncii, acesta era de 6,2 milioane şi că “depăşea” în teorie numărul de pensionari. Tot atunci, premierul de la acea vreme, Emil Boc, se lăuda cu performanţa încheierii a 200.000 de noi contracte de muncă imediat după intrarea în vigoare a noii legislaţii a muncii, fără însă să numere şi numărul de contracte de muncă desfiinţate în aceeaşi perioadă. (ZF a scris şi atunci că în anii de boom economic din 2007- 2008 numărul de contracte de muncă a crescut cu 327.000 pe an, dar în acelaşi interval s-au desfiinţat 300.000 de contracte existente, deci “soldul” angajărilor era de doar 27.000 de noi contracte de muncă).

Până când România nu va avea o bază de date agregată, care să reunească şi să actualizeze toate informaţiile disponibile în acest moment despre cei care plătesc în fiecare lună taxe şi impozite la stat în calitate de salariaţi, nimeni nu poate spune cu exactitate câţi salariaţi are ţara noastră. Dar fiecare ministru/ premier din ultimii ani a ales, pentru discursuri, statistica cea mai favorabilă a numărului de salariaţi.