Ministrul fondurilor UE se plânge că are prea mulţi bani de cheltuit

Autor: Iulian Anghel 26.10.2015

Ministrul fondurilor europene Marius Nica a făcut la finele săptămânii o declaraţie surprinzătoare.

În condiţiile în care România riscă să piardă cel puţin 7 miliarde de euro din banii alocaţi exerciţiului financiar multianual 2007 – 2013 pentru că nu a reuşit să-i cheltuiască - ceea ce înseamnă, practic, că alte ţări vor beneficia de ei, nemaivărsând la bugetul UE din contribuţia obligatorie sumele ce erau destinate României - ministrul a spus că exerciţiul financiar 2014 - 2020 va fi „dureros“.

„Ne aşteaptă un exerciţiu 2014 - 2020 dureros prin prisma sumei pe care trebuie să o absorbim (23 mld. euro fonduri structurale – n.red.)“, a declarat Marius Nica, citat de Mediafax.

În vreme ce alte ţări se bat pe aceşti bani, iar la votarea bugetului UE premierul Victor Ponta l-a acuzat pe fostul preşedinte Traian Băsescu că şi-a bătut joc de România pentru că nu a luptat să obţină fonduri mai mari, ministrul Nica lasă să se înţeleagă că, practic, banii sunt prea mulţi şi va fi „dureros“ să-i absorbim.

Cu o absorbţie de doar 52% din totalul fondurilor de 19 mld. euro alocate între 2007 – 2013, România este la coada clasamentului absorbţiei. Grecia, aflată într-o dificultate extraordinară, a absorbit, de plidă, 90% din fonduri.

Ministrul a susţinut că, în exerciţiul 2007-2013, s-au absorbit 12,8 miliarde de euro din 19 miliarde de euro. Însă aceşti bani înseamnă şi cofinanţarea naţională (banii ajunşi la benefiari). De la Bruxelles, României i-au fost rambursate doar 10 miliarde de euro, până la finele lui septembrie. Cererile de rambursare înaintate Bruxellesului înseamnă doar 10,8 miliarde de euro (57% din sume).

„Avem un procent de 64% conform sumelor pe care le avem în casă, iar până la sfârşitul anului cu siguranţă vom ajunge la 70%. Diferenţa o face din păcate infrastructura de transport unde nu suntem în cea mai fericită situaţie“, a spus ministrul. Socoteala lui este greşită pentru că adună cofinanţarea naţională cu sumele primite de la UE şi raportează rezultatul la totalul sumei de primit de la Bruxelles, în vreme ce calculul se face raportând sumele primite la total de primit – adică absorbţie de 52% din fonduri (10 mld. euro), cu trei luni înainte de închiderea definitivă a exeriţiului financiar 2007 2013.