Foraj Sonde Videle îşi va răscumpăra 10% din acţiuni şi se apropie de delistare

Autor: Radu Bostan 26.10.2015

Firma de foraj petrolier Foraj Sonde Videle (simbol bursier FOJE) îşi va răscumpăra din piaţă 10% din capital, contra sumei maxime de 1,7 milioane de lei, acţiunile achiziţionate urmând a fi împărţite angajaţilor şi conducerii.

Compania, controlată de Florian Raicu, va plăti 13 lei pentru fiecare titlu răscumpărat. Preţul din ofertă este cu 4% mai mare decât ultima cotaţie a acţiunilor FOJE, care au fost suspendate înaintea anunţării ofertei. Achiziţiile se vor desfăşura între 29 octombrie şi 18 noiembrie, iar oferta este intermediată de SSIF Goldring.

Raicu, fost broker la Carpatica Invest, şi-a făcut apariţia în acţionariatul firmei de foraj în 2013, când a preluat pachetul majoritar deţinut de Dafora Mediaş (DAFR). Ulterior, Raicu şi-a majorat deţinerea prin oferte de preluare şi majorări de capital, iar acum deţine 90,95% din capital.

Cum ceilalţi acţionari deţin împreună mai puţin de 10%, pachetul vizat de oferta de preluare, răscumpărările vor reprezenta o oportunitate şi pentru Raicu de a-şi lichida o parte din participaţie pe banii companiei.

Foraj Sonde Videle avea în conturi 51.009 lei, în timp ce datoriile către bănci depăşeau 2,8 milioane de lei, potrivit raportului financiar semestrial.

Acţiunile FOJE, puţin lichide chiar şi după standardele pieţei AeRO, au crescut de la începutul anului cu aproape 100%.