Cu acţionari ruşi în spate, Omsk Carbon din Galaţi a făcut 141 mil. lei din vânzarea de negru de fum cu 7 angajaţi

Autor: Carol Dan 26.10.2015

Omsk Carbon din Galaţi, o companie controlată de producătorul rus de negru de fum Omsk Carbon, a făcut anul trecut 141,7 mil. lei (32,2 mil. euro) din vânzarea acestui produs.

Afacerile companiei, care are şapte angajaţi şi un depozit cu o capacitate de 1.000 de tone, au crescut de la sub 1 mil. lei în 2013, an în care a fost înfiinţată. Totuşi, cifra de afaceri a Omsk Carbon nu vine de pe piaţa locală, ci din Grecia, Turcia sau Bulgaria. Reprezentanţii companiei gălăţene au declarat că în România vânzările sunt mici, având în vedere că şi clienţii sunt „mărunţi”, volumele tranzacţionate lunar situându-se în medie la 5-6 tone. Preţul unei tone de negru de fum variază între 800 şi 2.000 de euro, acest produs fiind utilizat în producţia de anvelope, fabricarea articolelor din cauciuc sau a lacurilor şi vopselelor.

Grupul rus Omsk Carbon are două fabrici în Rusia, în oraşele Omsk şi Volgograd, care au o capacitate anuală de producţie de 400.000 de tone. În Rusia, grupul avea anul trecut o cotă de piaţă de 45%, în timp ce la nivel mondial controlează 3%, potrivit datelor de pe site-ul companiei.