OMC: Standardizarea procedurilor vamale va creşte exporturile globale cu 3.600 miliarde dolari

Autor: Anca Dumitrescu 27.10.2015

Eliminarea birocraţiei la graniţe şi standardizarea procedurilor vamale, prin intrarea în vigoare a unui acord din 2013, pot duce la creşterea exporturilor anuale la nivel global cu 3.600 de miliarde de dolari, potrivit unui raport al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) publicat ieri.

Acordul pentru facilitarea comer­ţului al OMC, convenit în decembrie 2013 la o conferinţă ministerială la Bali, va contribui mai mult la stimularea comerţului decât ar face-o eliminarea tuturor taxelor aplicate importurilor, reducând costurile cu 9,6%-23,1%, estimează organizaţia, transmite Reuters.

„Se poate spune că este echivalentul comercial al trecerii de la internetul dial-up la cel broadband“, a declarat directorul general al OMC, Roberto Azevedo.

După intrarea în vigoare a noilor reglementări, care ar putea avea loc la sfârşitul anului 2016, vor scădea timpul de aşteptare în vămi şi riscul de corupţie şi vor creşte investiţiile străine directe în economiile mai slabe.

Studiile anterioare estimau că acordul de standardizare a procedurilor vamale va contribui cu 400 miliarde dolari - 1.000 de miliarde de dolari la comerţul mondial.

Mulţi analişti au evitat să folosească nivelul superior al estimărilor referi­toare la beneficiile care vor fi aduse de introducerea unor noi reglementări vamale, dar OMC a ajuns la concluzia că acestea sunt prea scăzute.

„Pe ansamblu, simulările arată că beneficiile comerciale aduse de imple­mentarea acordului vor fi de ordinul a 1.000 de miliarde de dolari, contribuind cu până la un punct procentual la creşterea PIB în unele ţări“, se arată în raportul organizaţiei.

Acordul va intra în vigoare atunci când două treimi dintre membrii OMC îl vor ratifica.

Documentul a fost ratificat deo­camdată de 50 de ţări din cele 161 de state membre ale OMC.