Sistemul bancar se consolidează. Numărul băncilor din statistici va coborî de la 40 la 35

Autor: Claudia Medrega 27.10.2015

Consolidarea sistemului ban­car în urma tranzacţiilor de vânzare de bănci şi de portofolii din ultimii ani se va vedea în sta­tis­tici, numărul ju­că­torilor care ac­ti­veză pe piaţa locală urmând să se re­ducă la 35 de bănci.

Volksbank, Mil­lennium, RBS, Bank of Cyprus vor ieşi din lista institu­ţiilor de credit din statisticile BNR, du­pă ce Montepio a făcut deja acest pas.

Sistemul bancar cuprinde 40 de bănci, dar jumătate au o cotă de piaţă de sub 1%, ceea ce generează de mult timp dezbateri privind nevoia de consolidare a sistemului. Ultimii ani au adus câteva fuziuni şi achiziţii, dar există în continuare un număr de bănci care-şi caută cumpărător.

Banca Transilvania a cumpărat Volksbank, UniCredit a cumpărat de la RBS portofoliul de retail şi corpo­rate, iar OTP Bank a preluat integral Millennium Bank. Şi grupul cipriot Bank of Cyprus se află în proces de lichi­dare a opera­ţiu­nilor locale, ban­ca vânzând deja portofoliul de retail către Marfin Bank. Banca şi-a schim­bat strategia şi a decis să-şi reducă gra­dual operaţiunile din România şi să vândă pe bucăţi portofoliul de credite.