Internetul va fi motorul creşterii de acum înainte pentru piaţa telecom

Autor: Ioana Nita 27.10.2015

Transferul de bani, energia şi convergenţa cu audiovizualul sunt arii de expansiune pentru operatorii telecom, a afirmat ieri şeful ANCOM la ZF Digital 2015.



Internetul este zona care va pro­pul­sa piaţa de telecomu­ni­ca­ţii în următorii ani în con­diţiile în care consumul de date câş­tigă tot mai mult teren şi con­tribuie la apariţia şi dezvoltarea unor noi servicii, atât în alte industrii, cât şi în diversificarea activităţii din tele­com, potrivit participan­ţilor la cea de-a cin­cea ediţie a conferinţei ZF Digital.

„Internetul duce clar piaţa în sus. Ser­viciile de internet sunt de calitate foar­te bună, companiile stimulează şi par­tea de cerere. Observăm o dez­voltare în alte domenii, cum ar fi trans­ferul de bani, energia şi convergenţa cu auto­vizualul. Operatorii îşi diversifică por­to­foliul, intră pe alte pieţe. Este greu să mai stabileşti graniţele tele­co­mului“, a de­cla­rat Cătălin Marinescu, preşe­dintele au­torităţii de reglementare în comu­ni­caţii ANCOM.

În prezent, din cele 8 milioane de gos­podării circa 50% au conexiune la inter­net, ceea ce plasează România printre ulti­mele locuri din Europa. Dintre aces­tea, ju­mătate sunt pe co­ne­xiuni de peste 100 Mbps. În schimb, exis­tă circa 9 mi­lioa­ne de conexiuni pe mo­bil, de trei ori mai multe decât pe fix, seg­mentul rapor­tând o creştere foarte ra­pidă, susţi­nută şi de politica de oferte a operatorilor.

„Investim în extinderea reţelei şi în 2015 şi 2016. Avem 2,5 milioane de case aco­perite cu servicii digitale şi putem oferi 500 mega broadband în toată aria de aco­pe­rire. Am investit 35 milioane de euro în ex­tinderea reţelei în 2015 şi si­milar în 2016. Serviciile digitale sunt dis­ponibile pentru aproape toţi clienţii noştri“, a punctat Robert Redeleanu, CEO-ul UPC România, unul dintre cei mai mari jucă­tori de pe piaţa de servicii de internet fix.

Serviciile de internet au devenit de asemenea motorul de creştere şi în zona ope­ratorilor de telefonie mobilă, care raportează în fiecare trimestru creşteri spectaculoase ale consumului de date de pe dispozitivele mobile.

Serviciile de internet sunt deja sursa de creştere a industriei şi vor fi în con­ti­nuare. Datele devin elementul central al pieţei, potrivit lui Jean-Francois Fallacher, CEO-ul Orange România.

Operatorii telecom au început să in­vestească în servicii de transfer de bani, precum Vodafone şi Orange, şi ex­plorează şi zona de „Internet of Things“, tehnologie care permite co­nec­tarea diferitelor echipamente, in­clu­siv contoare de energie, să transfere date prin intermediul unei cartele SIM şi a conexiunii la internet.