​EY: România a înregistrat cea mai mare tranzacţie din regiune în primul semestru în urma achiziţiei UniCredit Ţiriac Bank pentru 770 mil. dolari

Autor: Liviu Popescu 27.10.2015

Piaţa românească de fuziuni şi achiziţii a ajuns în primele şase luni la 2,1 miliarde de dolari, în creştere cu 250% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, şi a înregistrat astfel cea mai dinamică evoluţie în rândul celor 11 ţări din regiunea Europei Centrale şi de Sud-Est (CSE). Numărul tranzacţiilor a crescut de la 68 la 81 de tranzacţii în prima jumătate din 2015, potrivit unui barometru realizat de compania de consultanţă Ernst&Young (EY).

Reprezentanţii EY spun că România a înregistrat cea mai mare tranzacţie din regiunea CSE, achiziţia UniCredit Ţiriac Bank pentru aproximativ 770 milioane de dolari (700 mil. euro).

Aceştia mai adaugă că în ceea ce priveşte valoare tranzacţiilor, cele mai atractive sectoare din România au fost sectorul energie şi minerit.

“În viitor, ne aşteptăm ca sectorul energiei să atragă investitori importanţi prin potenţialul noilor surse de energie. Ne aşteptăm, de asemenea, la o consolidare accentuată a sectorului financiar şi a sectorului serviciilor medicale, care intră în cel de-al doilea val investiţional”, a declarat Florin Vasilică, liderul departamentului de Asistenţă în Tranzacţii al EY România.

Ion Ţiriac a deţinut până în iunie 45% din acţiunile băncii. Omul de afaceri a vândut participaţia italienilor de la UniCredit, care au ajuns astfel să deţină peste 95% din acţiuni.

Ţiriac deţinea acţiunile la UniCredit Ţiriac Bank prin intermediul a două firme înregistrate în Olanda şi Cipru şi avea o opţiune de exit pe care putea să o exercite anual, negociată în 2005, în momentul în care UniCredit a preluat Bank Austria, care deţinea banca HVB România (aflată atunci în proces de fuziune cu Banca Ţiriac, construită de fostul tenisman în anii ‘90).

Reprezentanţii EY mai spun că numărul de tranzacţii din regiune a crescut de la 629 la 647 în primul semestru din acest an. În ceea ce priveste  originea capitalului străin investit în regiunea CSE prin fuziuni şi achiziţii, investitorii vest-europeni şi cei americani au continuat să deţină cele mai mari ponderi în regiune în primul semestru 2015.

“Este notabil faptul că tranzacţiile au fost dominate de investitori strategici, iar industria cea mai atractivă a fost IT, în vreme ce, în termeni de valoare, cele mai mari tranzacţii au avut loc în sectorul bancar şi în cel al serviciilor financiare”, se mai arată în barometrul E&Y.

Top 10 cele mai mari tranzacţii din regiunea CSE în semestrul întâi 2015

Compania ţintă

Ţara de provenienţă a companiei-ţintă

Cumpărător

Ţara de proveninenţă a cumpărătorului

Valoare tranzacţie (milioane USD)

UniCredit Tiriac Bank

România

UniCredit SpA

Italia

771.4

Danube Foods Group

Serbia

Mid Europa Partners LLP

Marea Britanie

657.1

Pharmathen S.A.

Grecia

BC Partners Limited

Marea Britanie

642.5

S&B Industrial Minerals S.A.

Grecia

Imerys S.A.

Franţa

634.1

E.ON Italia SpA‚s Coal and Gas Business

Italia

Energeticky a Prumyslovy Holding A.S.

Republica Cehă

592.0

yemeksepeti.com

Turcia

Delivery Hero Holding GmbH

Germania

589.0

Partner in Pet Food (PPF) Kft

Ungaria

Pamplona Capital

Management

Marea Britanie

343.0

Boyner Perakende

Turcia

Mayhoola for Investments

Qatar

331.6

Corn wet milling assets of Eaststarch

Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Turcia

Archer Daniels Midland Co.

(ADM)

Statele Unite ale Americii

258.4

KAI Group

Bulgaria

Mohawk Industries Inc.

Statele Unite ale Americii

192.6

 

 

Sursa: EY